Отбелязваме 20 години от присъединяването си към НАТО. Честванията започнаха

...
Отбелязваме 20 години от присъединяването си към НАТО. Честванията започнаха
Коментари Харесай

България в НАТО: Отбелязваме 20 години членство в най-могъщия военен съюз в света

Отбелязваме 20 години от присъединението си към НАТО. Честванията започнаха с национална конференция и приключиха с церемониален концерт в центъра на София.

„ Присъединяването ни към този най-мощен боен съюз на нашето съвремие – НАТО, е в действителност и присъединение към едно пространство на споделените демократични полезности, на независимост и мир, на ценене на човешките права и на върховенството на закона “, съобщи президентът Румен Радев.

По думите на премиера в оставка акад. Николай Денков присъединението ни към НАТО е първото и най-голямото достижение на България, предопределило завръщането на страната в европейската народна власт.

„ Днес алиансът е знак на сигурност, 75 години по-късно НАТО потвърди, че може да се приспособява към заканите и изменящият се световен свят. Обединението ни прави по-защитени и сигурни “, сподели Денков.

Сред формалните лица на на събитията, свързани с честванията на годишнината, бяха още вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев.
Още шест страни честваха две десетилетия в НАТО
Освен България, на днешната дата още 6 страни от Източна Европа означиха 20 години от присъединението си към НАТО. Това са Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

Говорейки на гала в град Бърдо при Краню президентът на Словения Наташа Пирц Мусар съобщи, че решението за присъединение към Алианса е било „ вярното “.
Взехме това решение и то беше вярното. Като станахме член, спечелихме освен участие в защитителен съюз, само че и самопризнание, че сме част от среда, учредена на народна власт, господство на закона, ценене на човешките права, териториалната целокупност и суверенитет.
Наташа Пирц Мусар – президент на Словения

„ Без сигурност, и другите обществени действия не могат да действат. Без сигурност няма развиване и разцвет. Ето за какво политиците и обществото би трябвало да поддържат съвременна система на национална сигурност “, сподели президентът на Словения.

Във Вилнюс беше маркирана 20-ата годишнина от участието на Литва в НАТО. В речта си литовският президент сподели, че тържествата се организират в сложен миг, „ нападателната война на Русия против Украйна “, което, по думите му, е увещание, че „ мирът в Европа не е даденост “. Гитанас Науседа благодари на предходните водачи на Литва за предусещането на бъдещето – „ съветският империализъм “ не е липсващ – и участието в Северноатлантическия пакт е гаранция за сигурността на всички членки.Тази година се навършват и 25 години от първото разширение на НАТО след Студената война, с присъединението на Чехия, Унгария и Полша, както и 75 години от основаването на организацията.По-рано през март НАТО показа данни, съгласно които болшинството от българите (56 на сто) декларират, че биха дали своят вот за оставане в НАТО, а 84 на 100 упорстват за опазване или покачване на военните разноски.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР