От вторник насам Турски поток е спрян за профилактика -

...
От вторник насам Турски поток е спрян за профилактика -
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Турски поток е в профилактика, а на Балканите има газ

От вторник насам " Турски поток " е спрян за профилактика - никакъв съветски газ не влиза на Балканския полуостров. Въпреки това няма никакъв недостиг на газ в района. Нещо повече, даже има остатък на газ и газохранилищата не престават да се пълнят.

Това разяснява във " Facebook " икономистът Георги Ангелов.

Чирен също се цялостни, беше на 33.2% в понеделник, а в четвъртък към този момент е 34.5%. Така че газ има даже без съветски доставки.

Положението е същото в цяла Европа. Влизат лимитирани количества съветски газ през Украйна и още по-ограничени количества през Северен поток 1.

Газопроводът през Полша не се употребява, а " Турски поток " е в профилактика. Въпреки дребният приток на съветски газ, в Европа също има остатък на газ и газохранилищата не престават да се пълнят - в понеделник бяха цялостни на 55% от потенциала, което до четвъртък се усили на съвсем 56%.
 Русия стопира газа и по
Русия стопира газа и по " Турски поток " за седмица

Германия, Австрия, Чехия, Франция и Италия са с понижени доставки

Тогава какъв е казусът? През лятото потреблението на природен газ е лимитирано и може да се покрие без съветски газ. През зимата, обаче, потреблението на газ е доста по-високо, само че в някои страни няма задоволително инфраструктура за импорт на не-руски газ. Германия е подобен образец - там няма нито един терминал за полутечен газ.

Поради този проблем се работи в няколко направления. От една страна, бързо се пълнят газохранилищата, тъй че да има високи запаси от газ за зимата . От друга страна, бързо се конфигурират плаващи терминали за полутечен газ (няколко такива ще влязат в употреба до зимата - включително в Естония, Финландия, Нидерландия, Германия, а още една дузина ще бъдат подготвени до 1-2 години).

На трето място, задейства се запас от въглищни електроцентрали, с цел да могат при потребност да се изключат газовите електроцентрали и по този начин да се спести газ (в някои европейски страни огромна част от тока се създава от газ).

За България е значимо да се пусне в употреба газовата връзка с Гърция, с цел да получаваме цялостните количества от на ниска цена азерски газ. Също по този начин, Чирен би трябвало да се изпълни на 100% до зимата - за разлика от предходната година, когато беше едвам 70%.
 Кирил Петков уточни
Кирил Петков посочи " Турски поток " като образец за корупция

На среща с Байдън са разискали битката с корупцията

Необходимо е да се подпишат контракти за регулярни доставки на газ през зимата. А през идната година би трябвало да се приключи и терминалът за полутечен газ в Александруполис, където България е акционер.

Източник на данните: Gas Infrastructure Europe и ENTSOG
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР