От втори парламент - механизмът за разследване на главния прокурор

...
От втори парламент - механизмът за разследване на главния прокурор
Коментари Харесай

Механизмът за разследване на главния прокурор тръгва по бързата писта

От втори парламент - механизмът за следствие на основния прокурор потегли. Проектът, с който се променят Наказателно-процесуалният кодекс и Законът за правосъдната власт, работен от два екипа на Министерство на правораздаването - на Надежда Йорданова и на Крум Зарков, преодоля първото затруднение - гласуването в комисията по правни въпроси.

Той подсилен от депутатите на ГЕРБ, " Продължаваме промяната-Демократична България ", Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ".
 Снимка: Българска телеграфна агенция
За разискването пристигна Иван Гешев, както в никакъв случай сбит пред медиите. Мълчание резервира в залата, въпреки при предходни разисквания (измененията са плод на голям брой такива, в това число в предишното национално събрание) да бе деятелен участник в съпротивата против промените. 

Днес делегира тази опозиция на две от заместничките си - Красимира Филипова и Десислава Пиронева. Включи се и различен негов сподвижник - зам.-шефът на Националната следствена работа Ясен Тодоров, както и Мария Карагьозова, съпредседател на гражданския съвет към Висшия правосъден съвет, която обичайно в обществените си изяви брани Главния.

Общото в изявленията на всички тях бе, че промените били дискриминационни, противоконституционни и конюктурни, тъй като се вкарвал специфичен ред за следствието на обвинител номер едно. Първото изразено мнение бе на Красимира Филипова, която стартира с това, че ще е къса, тъй като прокуратурата към този момент е давала неведнъж мнение по плановете. След което най-малко 30 минути, без да спре, от всички планове за промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт от дневния ред на съвещанието на правна, приказва само за механизма за следствие на основния прокурор.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Макар планът да е част от отговорностите, поети от България по Плана за възобновяване и резистентност, за Пиронева пък въобще не било задължително да се извършва - най-малко не в този си тип.

А за Карагьозова " такива промени не се вършат с един проект, обвързван с Коронавирус рецесията ". Конституционният съд щял да го разгласи за опровержителен на главния закон и " ще е неприличен акт ", че сме щели да връщаме пари по проекта. " Гражданката " Карагьозова оспори даже правото на служебния кабинет на законодателна самодейност. По тази логичност и президентът, принципал на служебните държавни управления, трябвало да има такава, а това е противоконституционно, заяви тя.

" Влязохме в занимателния род. Г-жо Карагьозова, вие даже не сте правист, а се изказвате от името на Конституционния съд. Няма ограничавания в законодателната самодейност на служебните държавни управления ", напомни й решение на Конституционен съд за пълномощията на служебните кабинети Васил Величков от " Правосъдие за всеки ".

Ясен Тодоров пък дефинира като " конюктурна " смяната в Закон за съдебната власт (чрез преходните и заключителни разпореждания на НПК), с която за избора и освобождението на основния прокурор се изискват 13 гласа във Висш съдебен съвет, а не 2/3 или 17, както е сега. Както Клуб Z писа, има възможност, в случай че промените бъдат признати в този им тип и влязат в действие преди края на течащата сега процедура за отстраняването на Гешев, ще се изисква по-малко болшинство за решение за отстраняването му.

На днешното съвещание на " правна " депутатите отхвърлиха проекта на " Възраждане " за промени в Закон за съдебната власт, който бе горещо приветстван в предишния парламент от ГЕРБ и с който се вкарва фигурата на " арбитър следовател ", който да проверява Главния.

Както е известно, следствието е подчинено на прокуратурата. Въпросният план бе по концепция на ГЕРБ, автентично на досегашния " другар " на Гешев - шефът на Национална следствена служба и зам.-главен прокурор - Борислав Сарафов. В предишния парламент бе общопризнат като контра промяна на промяната на Зарков, а безшумно, без медиен шум в последния работен ден го прати за пояснение в Конституционен съд. Конституционен съд се произнесе неотдавна, че е неприемливо да го пояснява. Днес той бе подсилен от депутатите на ГЕРБ единствено от някогашния ръководител на правната комисия Радомир Чолаков.
Молба
Като цяло съвещанието мина без типичните взаимни нападки сред депутатите. Докато не наближи гласуването по плановете и Десислава Атанасова (ГЕРБ) не реши да обоснове за какво групата й ще поддържа механизма за основния прокурор, като посочи какъв остарял ангажимент имала партията към приемането му. И даже се помоли на ръководителя на комисията Стою Стоев (ПП) още на следващия ден планът да мине на първо четене в зала.

" Моля още през днешния ден вие да се ангажирате, че ще изготвите отчет, с цел да го разгледаме в утрешния ден. Моля, господин ръководител, в случай че е допустимо, а аз имам вяра, че е допустимо, да бъде включен в дневния ред на следващия ден. "  

Намеси се Мирослав Иванов (ПП), с цел да напомни по какъв начин от ГЕРБ (и ДПС) в предишния парламент използваха всевъзможни процедурни хватки, с цел да не мине същият този закон на второ четене. И той не мина.

" Не мога да скрия насладата си от големия катарзис, който претърпява ГЕРБ. Колкото и поръчки да се дават в този момент, не можете да отмиете срама от предишния парламент. Вината беше напълно ваша. Знаем, че този план е значим, само че и е един политически акт и виие защитавахте вашия другар (Гешев, б.р.), който към този момент не ви е другар и неотдавна сподели, че е отчаян от вас ", съобщи Иванов, визирайки по какъв начин основния прокурор внезапно се обърна против водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Атанасова отговори по този начин:

" Благодаря за изразеното единодушие. То не е плод на каратзис, а на политически ангажимент, който изпънихме в границите на 48-то Народно събрание, когато парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ беше в пленарната зала за разлика от вашата парламентарна група и поддържа този законопроект. А персоналните връзките сред хората не са обект на комисията по правни въпроси. Ако аз сляза на това равнище, мога да приказвам за персонални връзки във вашата ПГ, в която участвате вие и ваши сътрудници от ПГ. "

Чолаков пък дефинира като " законодателно мародерство " " закачането " на текстовете за Закон за съдебната власт към Наказателно-процесуален кодекс и съобщи, че нямало да ги поддържа.

В последна сметка Стоев, който за пръв път води съвещание, успокои пристрастеностите, като предложи, въпреки в нарушаване на правилника, да види може ли да се изготви отчета за зала на следващия ден.
Механизмът
Механизмът за дейно следствие на основния прокурор, който е в основата на промените в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, стартирани от постоянния министър Надежда Йорданова и доразвити от Крум Зарков, бе координиран с Венецианската комисия. Той планува адхок углавен арбитър от Върховен касационен съд, от апелативен или областен съд, само че с сан на арбитър от Върховен касационен съд, да образува инспекция и даже да води следствия против основния прокурор или негов заместител, когато има задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

За задачата съдията краткотрайно ще бъде назначаван за изпълняващ длъжността прокурор, който ще има пълномощия да проверява основния и неговите заместници.

Предлага се да има авансово направен лист със съдии от Наказателното поделение на Върховния касационен съд (ВКС) или такива с сан на висш арбитър, които са с най-малко 12 години стаж, като се вкарва в допълнение условие те да са работили в последните 7 години наказателна материя.

От съдиите ще се желае авансово единодушие да бъдат включени в този лист. От него на инцидентен принцип ще бъде избиран този, който ще работи по съответен сигнал против основния прокурор и ще води следствието. Той ще бъде назначаван от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, която няма опция да откаже да го назначи след избора на инцидентен принцип.

Ще се избира и втори адхок съдия- " прокурор ", като това ще става на по-късен стадий, когато първият е провел следствието против основния прокурор и е решил, че има данни за покачване на обвиняване и то към този момент е импортирано в съда.

Разследващите органи ще са проверяващи служители на реда, избрани със заповед на министъра на вътрешните работи или проверяващи митнически инспектори, избрани със заповед на министъра на финансите. Делата ще са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд, а отводът от формиране на досъдебно произвеждане ще предстои на правосъден надзор на две инстанции.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
В предишния парламент планът бе неодобрен от ГЕРБ и Движение за права и свободи с поредност от процедурни хватки. Българска социалистическа партия пък сякаш го поддържаше на думи, само че най-после реши, че май бил противоконституционен.

Така Наказателно-процесуален кодекс остана гласуван единствено на първо четене, като допоследно бе в конкуренция с времето - по кое време президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание. Радев също не даде повече време, откакто бе удължил живота на Народно събрание повече от предстоящото. Така в този момент Зарков внесе отначало текстоевете, с дребни корекции, още в първия ден на 49-ия парламент.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР