От всички 31 700 лекари в страната 66 на сто

...
От всички 31 700 лекари в страната 66 на сто
Коментари Харесай

Всеки трети общопрактикуващ лекар у нас е на повече от 60 г. |

От всички 31 700 лекари в страната 66 на 100 са над 50-годишна възраст, а всеки трети е над 60-годишна възраст. Това сподели ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров по време на деветия Национален фарма конгрес, цитиран от Българска телеграфна агенция.

Само през предходната година са умряли 730 лекари, уточни още доктор Маджаров. След 15 години ще има единствено към 10 хиляди лекари и те няма да бъдат млади, добави доктор Маджаров. Не единствено успеваемост липсва в системата, липсват и фрагменти, добави лекарят.

В Европейски Съюз има сериозен отлив от хуманните специалности, не доближават към 1 милион здравни служащи, сподели ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето Антон Тонев. Време е да признаем, че единствено сме следили този развой през последните 10 години, добави той. По думите му анкета, направена измежду студентите в три медицински университета, е посочила, че равнището на възнаграждение има 32 % тежест . Това значи, че в случай че вълшебен увеличим заплатите, това ще реши единствено една трета от проблемите, уточни още Тонев.

Дигитализацията е жизненоважна за здравната ни система , сподели Велина Григорова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз. По думите A това ще сътвори база данни, защото сега даже не се знае сигурно какъв брой антибиотици се изписват, по какъв начин се изписват. Електронното досие е последваща доста значима стъпка, добави Григорова. Чрез дигитализацията ще се натрупат данни, ще има метод и за по-добър надзор, ще се вършат заключения и ще се вземат верни решения, добави тя.

Дигитализацията би трябвало да е инструмент, а освен цел, сподели Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Денев уточни, че през последните пет години европейският лекарствен регулатор е одобрил 160 нови лекарствени лечения. В България се заплащат 30 на 100 от тях, а средноевропейското възнаграждение е за 50 на 100 от тях , уточни той. По думите му в системата на опазването на здравето е нужна освен цифровизация, а се нужни скринингови стратегии, както и по-добро лекуване след диагностицирането.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР