От вчера има резултат за ферма в Болярово. Фермата е

...
От вчера има резултат за ферма в Болярово. Фермата е
Коментари Харесай

Порожанов се оплака, че не пускат властите за втора проба във фермата с чума в Болярово

От през вчерашния ден има резултат за плантация в Болярово. Фермата е отделена, с 200 и няколко овце. Няма досег на пасищно и водно равнище. Това сподели пред публицисти в Народното събрание министърът на земеделието Румен Порожанов за ограниченията против чумата в Странджанско, съобщи организация „ Фокус “.

„ Все още няма клиника на заболелите животни, по тази причина главният вирусолог на Европейска комисия Крис Даклер даде опция да се вземе втора проба, която да се направи бързо “, изясни той. „ Спрели сме дейностите поради напрежението. Въпреки че със стопаните се разбрахме, те не желаят да позволен ветеринарните лекари за втора проба “, разгласи министърът. „ Смятам, че това излиза отвън рамките на разпоредбите “, разяснява Румен Порожанов.
„ Огнищата са в 5 обитаеми места - Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Останали животни има единствено в Шарково. Отново споделям, че във въпросното стадо на вуйна Дора няма позитивна проба, само че в самото обитаемо място пробите са 22 “, изясни земеделският министър.
Протегнах ръка, споделих, че в случай че пробите са негативни, заповедта ще се анулира “, уточни Порожанов. „ Вчера създадохме действен щаб на локално равнище, с цел да могат да се координират по-добре взаимоотношенията сред ветеринарите за дезинфекцията и контролът за придвижването на хора и на животни “, сподели още Порожанов.
А рецесията с чумата по дребно-преживните животни в Странджа продължава. Вчера (19 юли) в град Болярово бе открито вторично огнище на болестта. Ана Петрова, собственичката на стопанството, където има съмнителна проба, е безапелационна, че животните ѝ са здрави. Междувременно ръководещи и съпротива се изпокараха и в Народното събрание, и в ефира на Българска национална телевизия по отношение на дейностите на управляващите по тематиката.
" Аз през вчерашния ден най-любезно изисках марката на животното със съмнителната реакция. Искам да ми се показа тази марка, да изнамеря животното в стадото, да видя защо става въпрос. Тогава ще си помисля дали да позволи господата да вземат проби, тъй като изгубих доверие в тях ", съобщи фермерът Ана Петрова.
Така и не получих никакъв отговор. Аз съм нарочена, тъй като съм една от протестиращите да се спре избиването на здрави животни. Аз нямам никакви признаци на това заболяване при животните, нямам умряло животно , сподели още тя. От датата на взимане на пробите, животните ми са здрави, изясни Петрова, чието стопанство наброява към 200 глави добитък.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР