От Възраждане и БСП за България обявиха, че България не

...
От Възраждане и БСП за България обявиха, че България не
Коментари Харесай

Според „Възраждане” и БСП България не е готова да влезе в еврозоната

От „ Възраждане ” и „ Българска социалистическа партия за България ” оповестиха, че България не е подготвена да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година И двете обединения се позоваха на разбор на Българската национална банка.

От Българска социалистическа партия прецизираха, че текстът, изпратен от банката до парламентарните групи, към момента не е утвърден от работната група и Координационния съвет за въвеждане на еврото в България, както и от Управителния съвет на Българска народна банка.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия посочи, че групировката не трансформира мнението си, че влизането в еврозоната е довеждане докрай на интеграционните процеси, само че когато има сигурност, че времето на присъединение към паричния съюз ще бъде от изгода на България. По думите му сега страната ни не е подготвена за тази стъпка.

Лидерът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов дефинира разбора за еврото на Българска народна банка като поразителен. Той посочи, че партията не се е отказала от привикване на референдум по отношение на въвеждането на еврото.

По-рано в предаването " Кой приказва? " в ефира на Дарик радио журналистътОгнян Георгиев изрази мнение, че Шенген е по-голям заБългарияв момента от еврозоната.

" Шенген се състои от всички континентални членки на Европейски Съюз без Румъния и България и Кипър, който има собствен вътрешен проблем. Има два разновидността - първият е ние и Румъния да останем отвън тази зона.Вторият вид е румънците да съумеят да влязат, ние не.Това ще е призрачен вид за България– ще останем единствената континентална членка, която не е член на това пространство.Този вид ще е призрачен за Северна България, която ще се задръсти, безусловно – от границите с Румъния до планината ние ще имаме колони от хора, тирове и коли, които няма да могат да минат ", съобщи журналистът.

Въпросът за присъединението на България към Еврозоната е на първо място политически, а не експертен, съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев в Народното събрание.

Радев уточни, че до момента са правени редица разбори за резултата от приемането на еврото у нас и те сочат, че изгодите от участието са доста повече от рисковете и разноските, а българската стопанска система има висока степен на подготвеност. Липсата на постоянно държавно управление и явен политически ангажимент обаче са съществени спънки по пътя към Еврозоната.

Радев добави, че влизането в еврозоната ще обезпечи по-добър кредитен рейтинг на страната, само че всяко закъснение на процеса ще утежнява този индикатор.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР