От утре лекарите и стоматолозите ще могат да изписват антибиотик

...
От утре лекарите и стоматолозите ще могат да изписват антибиотик
Коментари Харесай

От утре отново можем да получаваме антибиотици срещу хартиена рецепта

От на следващия ден лекарите и стоматолозите ще могат да изписват антибиотик и на хартиена рецепта. Промените, препоръчани от здравното министерство преди месец, ще бъдат обнародвани в утрешния брой на Държавен вестник.

Връщането на хартиената рецепта за изписване на антибиотици е краткотрайно – до 1 април следващата година, плануват измененията, предава БНР. Идеята е в този интервал да бъдат изчистени проблемите с издаването на електронни предписания, каквито имаха преди два месеца и лекари, и стоматолози, както и незабавните медици, които посещават пациенти на адрес. В ефира на БНР тази заран Пенка Георгиева от пациентски организации " Заедно с теб " предложи опазване на опцията за издаване на хартиена рецепта в избрани случаи.

" Не сме срещу електронните предписания. Напротив - те са извънредно комфортни за пациентите. Въпросът е да остане като вид за избрани обстановки и хартиената рецепта. Хартиената рецепта дава опция да си вземеш лекарството, когато има някакъв проблем и лекарят не може да издаде електронна рецепта ".

С хартиена рецепта няма да се изписват антидиабетните медикаменти, които от средата на октомври се предписват единствено с електронна, само че рецептите, издадени преди този момент, са годни за интервал от 6 месеца.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР