От утре данните на всеки турист у нас ще бъдат

...
От утре данните на всеки турист у нас ще бъдат
Коментари Харесай

Въвеждат нова единна система за туристическа информация у нас

От на следващия ден данните на всеки екскурзиант у нас ще бъдат качвани в нова Единна система за туристическа информация. Служителите на всички места за настаняване в България ще са длъжни да го вършат.


Основната цел на системата е да пребори сивата стопанска система в бранша. До данните на туристите достъп ще имат единствено институции - общините и Национална агенция за приходите, с цел да ревизират платените налози, министерството на туризма и Национален статистически институт за информации, както и Министерство на вътрешните работи, с цел да търси обвинени нарушители. И в този момент хотелиерите доставят институциите със същата информация, само че поотделно. За жителите на Европейския съюз в системата се ще качват по-малко данни.
Николина Ангелкова - министър на туризма: Дата на идване, дата на тръгване и трите имена.БНТ: А за жители от трети страни?Николина Ангелкова - министър на туризма: Всичко.Огнян Траянов - изпълнителен шеф на компанията, основала системата: За тях ще се събират и персонални данни и ще се предават по подобаващ метод към Министерство на вътрешните работи.
Право да качва информация ще има чиновник, който ще се води " супер консуматор ". Има няколко метода - посредством вътрешния програмен продукт на хотела, в случай че е синхронизиран със системата, като вкарва данни непосредствено в нея или като си записва информацията на файл в компютъра и след това го прикачва в уеб страницата. За хижи високо в планината ще има алтернатива да си предават файловете един път седмично.
Николина Ангелкова - министър на туризма: Ще дадем опция до 1 октомври да се случи въвеждането на цялата база данни, която повярвайте ми е голяма. Към момента има над 18 800 места за настаняване в Националния туристически указател.
През тези 8 месеца министерството ще образова " супер потребителите ". Първо ще демонстрира, а след това ще санкционира. След 1 октомври, в случай че място за настаняване не си вкарва данните, следват санкции и даже изтриване от Националния указател.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР