От утре България ще поеме местното ротационно председателство на Съвета

...
От утре България ще поеме местното ротационно председателство на Съвета
Коментари Харесай

България ще представлява Европейския съюз в пет страни, сред които Катар, Иран и Северна Корея

От на следващия ден България ще поеме локалното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз в Катар и Монголия, оповестиха от Министерството на външните работи. На процедура българските посолства в двете страни ще съставляват Европейския съюз, защото в тях няма делегации на Европейски Съюз.

Тази активност трябваше да се извършва от Естония, защото тя е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз от 1 юли до края на годината. В Катар и Монголия обаче няма естонско посолство и по тази причина България ще извършва тези функционалности на всички места, където липсват естонски дипломати.

Така страната ни ще съставлява Европейския съюз в Катар в конюнктура на дипломатическа рецесия. Тя стартира след решението на няколко страни от Персийския залив да пресечен връзките си с емирството, като го упрекнаха, че поддържа терористични организации.

България ще организира локално ротационно председателство на Съвета и в Кувейт, Северна Корея и Иран, където също няма делегации на Европейски Съюз. То обаче ще стартира по-късно.

Ротационното председателство в Иран ще бъде поето от България от 1 септември, като до тогава тези функционалности ще извършва дипломатическата задача на Холандия. На по-късен стадий страната ни ще поеме и тази роля в Кувейт и Северна Корея за интервал от 6 месеца.

От външно министерство акцентират, че България към този момент е осъществявала локални ротационни ръководи в страни, в които не е имало делегация на Европейския съюз или посолство на съответната председателстваща Съвета на Европейски Съюз страна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР