От управляващите страдаме най-много, каза възрастна жена, а военният министър

...
От управляващите страдаме най-много, каза възрастна жена, а военният министър
Коментари Харесай

Старци блокирани в домовете си от кал след потопа в Каравелово, чакат армията да им помогнете

От ръководещите страдаме най-вече, сподели стара жена, а военният министър прикани пострадалите за самообладание

Възрастен мъж е блокиран в дома си в село Каравелово. Тонове тиня са изсипани пред дома му след пороя и към този момент четвърти ден индивидът получава храна през прозореца, а служебният министър на защитата Димитър Стоянов даде обещание армията да помогне на хора като възрастният човек, само че посочи, че доста домове в селото са блокирани от наносите. 

„ Моля жителите за малко самообладание! Армията е на място и тя ще им помогне “, сподели той в „ Здравей, България “ по Нова телевизия. 

„ Много къщи са с тиня и би трябвало да бъдат почистени. Трябва софтуерно време. Седмица ще е нужна. Изкарали сме всичката техника, която е наоколо до карловските села “, изясни Стоянов. 

„ Междуведомствената комисия би трябвало да направи оценка на вредите в засегнатите от наводнението региони и да приготви нужните средства, които да бъдат изплатени на потърпевшите. Първото нещо, което би трябвало да се направи, е да се обезпечат контейнери за хората от съборените къщи, с цел да се настанят там краткотрайно, а по-късно да се търси и друго решение “, добави той.

„ Възстановяването ще продължи дълго, само че контейнерите са климатизирани. Отоплени са и не би трябвало да има проблеми “, посочи министърът. 

След като водещата Мира Иванова го пита дали с парите, които от Междуведомствената комисия ще изплаща, хората, останали без дом след потопа, ще могат да си построят нова къща, той сподели, че не знае. 

Държавата би трябвало да обезпечи краткотрайни жилища на тези, които са изгубили своите, съобщи Стоянов. 

Трябва всеки да застрахова имуществото си, с цел да бъдат възобновени вредите, само че в България нямаме такава просвета, разяснява той.

„ Кой е отговорен, че някоя дига не е издържала? Не са почистени коритата на реките “, отвърна го обаче водещата. 

„ Има проверяващи органи, които би трябвало да открият къде е повода, кой е виновен за това положение и в случай че има отговорен, да си понесе наказването “, съобщи служебният министър. 

„ Във вчерашния брифинг, който беше в село Каравелово, земеделският министър сподели, че няма нерегламентирана сеч “, напомни той.

„ Там, където сме получили за бедстващи, сме реагирали незабавно. Беше задействан още на 2 септември модула за превъзмогване на наводнения и военните отидоха в село Богдан и в Каравелово. Не сме получили различен сигнал, не сме реагирали “, съобщи Стоянов. 

„ Операцията минава през три стадия. Първият е избавяне и евакуация на популацията, а по-късно обезпечаване на най-важното – храна, вода медикаменти и третият е възобновяване на вредите. Армията взе участие и в трите стадия. В първият ден имаше над 100 индивида с техника сред Богдан и Каравелово. За страдание по този начин се получи, че част от армията бе отцепена от региона “, добави той.

От ръководещите страдаме най-вече, сподели пък 75-годишната Павлина Балтова от Каравелово.

„ С природата не може да се борим. От това, което имах, останаха едни стени. Покъщнината я натоварехме на един камион. На 15 години съм пристигнала в това село и към този момент 60 пребивавам тук. Нямаме река, която да поеме най-малко половината от водата, която пристигна, тъй като не е почистено дъното й. Преди седем години при един проливен дъжд бе отвеян половината от двора на читалището, дружно с тоалетните. Тогава трябваше да светне една алена лампа, че тук ще стане огромно злополучие “, споделя дамата. 

„ Нищо не се направи. Бреговете на реката се затрупаха с отпадъци, а не мина екскаватор, с цел да почисти “, прибавя тя. 

„ Никаква помощ не чакам и не желая, а единствено да изпратят техника, с цел да махне боклуците, донесени от водата “, споделя Павлина.

„ Благодаря на тези хора, които през вчерашния ден пристигнаха, на непозната жена от София, която през целия ден тика колички с тиня! “, прибавя тя. 

Няма я страната и по тази причина повече в никакъв случай няма да гласоподавам, сподели още Балтова. 

„ Не разчитаме на никого “, споделя друга стара жена. 

„ Няма нито вода, нито ток. Изхвърлихме фризера. Развали се “, прибавя тя.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР