От Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България излязоха

...
От Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България излязоха
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите: Проведената от ВСС процедура по избор на Главен прокурор е законосъобразна, публична и прозрачна

От Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България излязоха със мнение по отношение на извършения избор за основен прокурор на Република България.

"Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България, като участник в извършените от Президента на Република България разисквания на критериите и упованията към претендентите за нов основен прокурор, наблюдава с нараснало внимание акцията срещу кандидатурата на единствения номиниран за длъжността – господин Иван Гешев.

Със угриженост констатирахме, че тази акция директно беше ориентирана към накърняване на положителното име на господин Гешев и по този метод излезе отвън рамките на конституционно приетото право на свободно изложение на мнение.

Възразяваме против опитите на някои среди да изместят дебата за качествата на претендента за основен прокурор на Република България от професионалните и законови критерии в посока на недостойна компроматна акция, политическо опошляване и инспириран махленски напън.

Считаме, че извършената от Висшия правосъден съвет процедура по желание на Главен прокурор е законосъобразна, обществена и транспарантна. От основна значимост е фактът, че кандидатурата на господин Иван Гешев получи единомислещата поддръжка на цялата Прокурорска гилдия, безапелационния позитивен избор на голямото болшинство от членовете на Пленума на Висшия правосъден съвет на Република България и утвърждението на стотици редови прокурори, следователи и чиновници от другите органи и равнища в Прокуратурата.

В хода на извършеното пред очите на цялото общество многочасово обществено чуване господин Иван Гешев отговори на всички сложени въпроси, като проявипрофесионализъм, достолепие, неприкритост, отговорност и воля за възходящо развиване на Прокуратурата на Република България, изрази изрично желание да служи в името на публичния интерес и справедливостта и се ангажира с реализиране на действителни резултати в битката с престъпността.

Кандидатът за основен прокурор показва праволинейност, ясна визия, кураж, умеене да се устоява на напън и подготвеност за разговор, провеждан в границите на закона и положителните нрави. Напълно споделяме изразеното от господин Гешев „ верую “, че не може да сгрешиш, веднага като приказваш истината и спазваш закона.

Вярваме, че е пристигнал моментът Главният прокурор на Република България да бъде професионален прокурор, който със своя престиж, морал и качества сполучливо и отговорно да извършва вменените му от Конституцията и законите отговорности. Считаме, че заемането на тази позиция от господин Иван Стоименов Гешев ще бъде от изгода и в името на жителите и цялото българско общество, заради което изричаме нашата безапелационна и уверена поддръжка за неговата кандидатура. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР