От украинските пристанища в четвъртък потеглиха още три сухотоварни кораба

...
От украинските пристанища в четвъртък потеглиха още три сухотоварни кораба
Коментари Харесай

Повече от 8 млн. тона храни са изнесени от Украйна

От украинските пристанища в четвъртък потеглиха още три сухотоварни кораба с храна, откакто получиха позволение от Съвместния координационен център (СКЦ), заяви " Интерфакс ".

" Към 20 октомври общият тонаж на изнесеното зърно и друга селскостопанска продукция от три украински пристанища е 8 087 665 тона. Общо все още е позволено придвижване на 738 кораба - 375 за идване в украинските пристанища и 363 за овакантяване, " - се споделя в известието на СКЦ.

Отбелязва се, че в четвъртък пристанищата на Украйна са напуснали три кораба със 141 500 тона зърно и други селскостопански артикули.

Сухотоварният транспортен съд Aris T ще достави в Испания 52 733 тона царевица и 23 267 тона слънчогледов шрот. Корабът Xin Shun ще транспортира 60 000 тона рапица до страните от Европейски Съюз. Сухотоварният транспортен съд Atlantis Almeria се насочва към Турция с 5,5 хиляди тона слънчогледово масло.
 Около 60% от украинското зърно е изнесено през Румъния
Около 60% от украинското зърно е изнесено през Румъния

Румъния ще продължи да спомага в битката с хранителната рецесия, заявява румънският президент

" Зърното, което е пристигнало на местоназначението си, може да бъде обработено и по-късно превозено до други страни ", обясниха от SKC.

Припомняме, че на 22 юли в Истанбул с присъединяване на Организация на обединените нации, Русия, Турция и Украйна беше подписан документ за основаване на кулоар за експорт на зърно от три украински пристанища - Черноморск, Одеса и Южни.

Над 5 милиона тона зърно от Украйна са изнесени през Румъния - към 60% от изнесеното от тази страна. Това съобщи в четвъртък румънският президент Клаус Йоханис. Той уточни, че Румъния ще продължи да развива своята логистика, с цел да способства доста за понижаване на възможна хранителна рецесия.

Износът на зърно от Украйна през първите 17 дни на октомври е единствено с 2,4% по-нисък в съпоставяне със същия интервал на предходната година, заяви украинското министерство на земеделието.

Тези размери са реализирани макар продължаващата съветска експанзия и обстоятелството, че доста от черноморските пристанища на страната остават затворени заради военни дейности.

Украинският експорт на зърно се срина, откакто Русия стартира войната и черноморските пристанища на Украйна бяха блокирани, което докара до внезапно повишаване на цените на храните по света и опасения, че доставките на храни могат да бъдат нарушени в Африка и Близкия изток.
 Украйна приближи довоенния ритъм на експорт на зърно
Украйна приближи довоенния ритъм на експорт на зърно

Сделката обаче завършва през ноември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР