От три години не съм слизал в тези изби. Не

...
От три години не съм слизал в тези изби. Не
Коментари Харесай

Полиция, прокуратура и министерство подгониха Мирослав Стамов! Той- не знам, не чух, не видях!

От три години не съм слизал в тези мазета. Не знам кой е изкопал тунелите. Това съобщи предприемачът Мирослав Стамов в изявление за бТв. Стамов твърди, че не знае и чии са десетките чували със земна маса и и строителни боклуци, струпани в мазетата на къщите на ул. " Княз Александър Батенберг ".



Вчера прокуратурата заяви, че стартира цялостна инспекция по случая. В хода на инспекцията следва снемане на пояснения, събиране и разбор на всички документи и други Срокът за приключването е едномесечен. Проверката е предоставена на отдел „ Икономическа полиция “. От Министерството на културата през днешния ден оповестиха, че ще сезират прокуратурата с резултати от почналата втора подробна инспекция на прокопания тунел до римския стадион в Пловдив. Министър Велислав Минеков започва неотложно административно произвеждане по силата на Закона за културното завещание.

Вчера контрольор арх. Слави Славов е записал констативния протокол за нарушаванията, осъществени от Стамов.

Оттук-насетне полицията би трябвало да откри има ли престъпление и да бъде потърсена наказателна отговорност от притежателя на прокопаната с тунели постройка. Министерство на културата въпреки това ще употребява административни механизми, с цел да потърси отговорност от Стамов. Ще му бъде формиран акт за нарушаване, тъй като е копал тунелите без да има координиран план. Нарушил е Закона за културното завещание и поради обстоятелството, че парцелът му е в предпазена територия и всевъзможни изкопни действия би трябвало да се правят в наличието на археолог.

До тук се стигна след серия изявления на TrafficNews , в които разказахме за противозаконните разкопки под Главната. Собственици на няколко парцела в центъра на Пловдив оповестиха за нелегално прокопани тунели под къщата им. Археолози и чиновници на Криминална полиция влязоха в подземията на няколко къщи на ул. " Княз Александър Батенберг " и останаха втрещени, откакто се натъкнаха на серия тунели, които водят в разнообразни направления. Някои от тях с дълбочина 10 метра. Всички притежатели сочат като уредник на изкопните действия предприемача Мирослав Стамов, притежател на " Миро мода ". Според тях той копае и налива бетон в рамките на тяхната благосъстоятелност без тяхно единодушие, без документи, в нарушаване както на Закона за устройство на териториите, по този начин и на Закона за културното завещание. Още през април притежатели на парцел на ул. " Отец Паисий " алармираха, че Стамов копае в рамките на парцела им. От регион " Централен " издадоха заповед за прекъсване на строителните дейностти, която Стамов апелира. В Четвърто районно има формирана инспекция по случая, само че не и резултати от нея.

Самият Стамов твърди, че е наклеветен, че в действителност всичките му старания са ориентирани към подсилване на постройките, които са с пропаднали " британски дворове ", че нито е копал, нито е инсталирал железни порти в носещите стени на постройките.

Всъщност въпреки в този момент Стамов да твърди, че няма нищо общо с изкопните действия в подземията, през април той бе безапелационен, че не прави никакво нарушаване, а копае в изискванията на необходимост, защото подпорната стена, която се намира в двора е коомпрометирана и съгласно него това може да докара до сриване на прилежащата постройка, в която той има благосъстоятелност.

Предвид мащаба на разкопките сега обаче, тази версия надали ще издържи и той явно е решил да се придържа към максимата " не знам, не чух, не видях ".

Друг е въпросът обаче какви показания ще дадат служащите, които от месеци копаят под Главната. В последна сметка по-голямата част от изкопаната земна маса е изнасяна през различен парцел на Стамов, който се намира на ул. " Отец Паисий ". Там има инсталирана голяма врата, през която влизат камиони, които са изнасяли отпадъците. В последна сметка надали за пловдивската полиция би било непостижима задача да открият кой е копал в подземията на постройките, кой е наел служащите и кой им е плащал. В последна сметка и на Главната улица и на " Отец Паисий " има задоволително охранителни камери.

Собствениците от постройките на Главната на общо заседание са се обединили към концепцията да наемат умело лице, което да изследва структурите и да излезе с експертиза за положението им. След това да си търсят правата по правосъден път.

Според източници на TrafficNews ползата на Стамов към сгради- монументи на културата, надалеч не се изчерпва единствено до Пловдив. Той има елементи от парцели наоколо до римските терми във Варна. " Отношенията му с останалите притежатели са сходни на тези в Пловдив. В единият от парцелите останалите притежателите бяха принудени да платят крупна сума, с цел да изкупят неговия дял ", описаха наши източници.

















TrafficNews продължава да следи случая и да ви осведоми!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР