От територия, през която само преминаваше руски газ, България се

...
От територия, през която само преминаваше руски газ, България се
Коментари Харесай

Румен Радев: България се доказа като уважаван партньор и център на енергийната политика на Балканите и в Източна Европа

От територия, през която единствено преминаваше съветски газ, България се трансформира в център на енергийната политика на Балканите и в Източна Европа. Страната ни осъществя дълготрайно, стабилно и взаимноизгодно съдействие сред страни с общи цели и визия за нашия район. Това съобщи президентът пред публицисти в Гърция, където е на посещаване за присъединяване в Делфийския стопански конгрес, който събира държавни и държавни ръководители, представители на бизнеса и неправителствения бранш, оповестиха от пресцентъра на Президентството.

Пред медиите президентът уточни, че служебното държавно управление за доста къс интервал съумя да позволи стратегически за България провокации, като напомни сериозното положение на енергетиката през лятото на предходната година, когато България се оказа без доставки на природен газ, без търгове, слотове и без достъп до терминали за полутечен газ, цените на горивата бяха извънредно високи, а интерконекторът с Гърция не беше въведен в употреба. „ В момента България получава газ от Азербайджан и има свободен достъп до шест терминала в Средиземно море, както и до газопреносните системи и на Гърция, и на Турция “, съобщи, като уточни, че сега България образува енергийната тактика на района, като редица страни имат интерес към страната ни и търсят интензивно партньорство с нас. Президентът открои също по този начин, че през последните седем месеца служебното държавно управление съумя да подписа транспарантно дълготрайни контракти за доставка на природен газ, вкара в експлоатация  интерконектора с Гърция, подписа съглашение с Турция за достъп до всички терминали за полутечен газ и до газопреносната мрежа на „ Боташ “, има  достъп до гръцките терминали, подписа меморандум по инициирания от България план Solidarity Ring, а компанията SOCAR откри собствен офис в София.

Държавният глава съобщи, че промененото отношение към България се дължи на дейните старания на страната ни, която работи по разнообразни начинания и планове.  По думите на, България е оползотворила по най-хубавия метод географското си състояние, като отстоява освен националните си ползи, само че и способства за постигането на ползите на нашите сътрудници и съдружници. „ Това е ключът към триумфа - когато предлагаш тактика, с която освен да задоволиш своите ползи, само че и мислиш за ползите на другите, тогава резултатът се мултиплицира и това провокира доверие “, съобщи президентът. Държавният глава добави, че „ фантазията за газов хъб “, която допреди време е била стартирана от заран до вечер, е надградена на по-високо и дейно равнище, като България в този момент не е единствено платформа за търговия с газ, а инициира планове с голямо значение за сигурността на доставките и диверсификацията на енергийни първични материали в Европа.

Попитан за оферти от служебното държавно управление държавен бюджет и заложения в него недостиг, президентът уточни, че планът отразява в цялостна степен решенията, които са били признати от народните представители в няколко поредни Народното събрание. „ Всичко това е отражение на тяхната политика досега “, съобщи.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония президентът уточни, че в случай че югозападната ни съседка желае най-накрая да стартира договарянията за участие, тя би трябвало да впише българите в своята Конституция, както е условието в преговорната рамка. „ Ако РСМ желае да приключи сполучливо тези договаряния, тя би трябвало да извърши изискванията на преговорната рамка, признати от Европейски Съюз и от самата РСМ “, добави президентът, като уточни, че това зависи от политическото управление на Република Северна Македония.

В рамките на форума президентът Радев организира срещи с кипърския си сътрудник Никос Христодулидис, на която бяха разисквани подходи за икономическото възобновяване и противопоставяне на инфлацията. Откроено беше смисъла на съдействието в енергетиката, както и изследванията за природен газ в Средиземно море. Двамата президенти подчертаха значимостта на ефикасното противопоставяне на незаконната миграция, като фактор за гарантиране на сигурността на европейските жители. Обсъдена беше и позитивната роля на българската общественост в Кипър, която е чудесно интегрирана н страната и способства за развиването на двустранните връзки.





По-рано  беседва и с представители на разнообразни компании, измежду които „ Филип Морис “ и " Газтрейд ", които показаха високата си оценка за партньорството с българските институции и показаха планове за следващи вложения и разширение на съдействието си с България.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР