От тази година, след промени в Закона за атмосферния въздух,

...
От тази година, след промени в Закона за атмосферния въздух,
Коментари Харесай

Пет български града мислят да въведат зони с ниски емисии

От тази година, след промени в Закона за атмосферния въздух, общините в България към този момент могат да вкарват нискоемисионни зони, само че концепцията се обезсмисля, в случай че годишните прегледи не мерят действителното замърсяване. По принцип зоните имат за цел да лимитират влизането на замърсяващи коли в избрани елементи на града, както и да контролират методите за отопление в тези елементи (повече за това.).

А местата в страната, където те би трябвало да бъдат въведени, зависят от това къде е най-мръсен въздухът. София, без изненада, ще е първа - тя е съвсем подготвена с наредбата си и мисли да вкара зони с ниски излъчвания още този декември, като ще разчита на камери да разчитат коя екокатегория са колите, които минават. Повече вижте в изявлението със зам.-председателя на транспортна комисия Зафир Зарков.

Извън София множеството общини са на напълно начален стадий при въвеждането на нискоемисионни зони, излиза наяве от отговори, които " Капитал " получи. Пловдив да вземем за пример организира социална поръчка за избор на реализатор, който да изготви методиката за действието им. Тя е на стойност 125 хиляди лева и на 17 януари е извоювана от компанията " Соколовски`С Енвиронмент ". Предстои занапред тя да оцени резултатите от такива ограничения, да проучва по какъв начин това ще повлияе на околната среда, както и какъв брой ще коства, да изследва евентуални зони, както и да даде съответни оферти. Както в София, и тук най-вероятно ще бъдат лимитирани коли с първа и второкласен.

Във Варна пък се провеждат работни срещи с представители на Министерство на вътрешните работи, Пътна полиция, общинското " Паркинги и синя зона " и няколко дирекции за да е ясно по какъв начин биха работили зоните и чия ще е отговорността.
Реклама
Община Русе също има намерение да вкара ограничаващи ограничения за коли с ниска категория в някои региони, както и да понижи трафика в избрани елементи на града. Затова тази година ще разпореди авансово изследване, което да реши нуждата и опциите за основаване на нискоемисионни зони.

Добрич пък ще създаде стратегия за запазване на околната среда и в случай че тази стратегия потвърди, че има такова замърсяване, водещо до опасности, ще предприеме дейности за основаването на зони с ниски излъчвания. " Преди да продължи с въвеждането на тази мярка, общината би трябвало да реши дали мярката би била потребна и разходоефективна за постигането на локалните й съответни цели ", споделят от там. Шумен и Сливен към този момент не плануват въвеждането на нискоемисионни зони. А от Бургас не съумяха да отговорят на въпросите на " Капитал ".
Как ще работят НЕЗ-оветеНискоемисионната зона (НЕЗ) е проектирана по този начин, че по-старите, по-замърсяващи коли да бъдат неразрешени първи, започвайки от 2022 година, като спомагателни ограничавания се вкарват в границите на 6 стадия. Разрешените в НЕЗ групи коли последователно се лимитират до 2032 година, като в последна сметка се позволяват единствено дизелови коли със документ по стандартите Eвро 7 и бензинови коли със документ по стандартите Eвро 6d и 7. По-ускореното въвеждане на НЕЗ предлага нови стадии всяка година и доближава стадий 6 до 2027 година Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР