От „ТАД Груп” са избирали определени фирми, чиито данни нерегламентирано

...
От „ТАД Груп” са избирали определени фирми, чиито данни нерегламентирано
Коментари Харесай

Спецпрокурор: „ТАД Груп” са избирали от кои фирми да крадат данни, пратили са на „Биволъ” масива на НАП

От „ ТАД Груп” са избирали избрани компании, чиито данни нерегламентирано да копират, а информацията, свалена от сървърите на Национална агенция за приходите е била предоставена на онлайн изданието „ Биволъ” седмици преди обществеността да разбере за хакерската атака. Това излиза наяве от доказателствата по следствието за кибертероризъм и разпитите на чиновници на компанията, разгласи наблюдаващият прокурор Евгения Станкова пред публицисти.

По думите ѝ делото (и мярката за неотклонение на притежателя на компанията Иван Тодоров) би трябвало да се гледа при закрити порти, „ защото се касае за данни, които касаят националната сигурност и се желае да не бъдат разгласявани данни, които да всяват в допълнение обществено напрежение и суматоха в обществото”.



Собственикът на „ ТАД Груп” по никакъв метод не спомага на следствието – не е дал паролите на конфискуваните компютърни конфигурации на компанията, акцентира Станкова. По думите ѝ чиновници на компанията са дали показания, съгласно които „ целеустремено са избирани компании, чиито данни да бъдат копирани”.

По отношение на удара против Национална агенция за приходите, пък „ към 2 седмици преди ареста на първия обвинен, данните са били предоставени на уеб страницата „ Биволъ”, показват от държавното обвиняване. Имало и данни за прикрит чат в криптираното приложение „ Телеграм” сред притежателя на онлайн изданието и един от обвинените, като там се казвало, че данните от сървъра на данъчните са били предоставени.
Специализираният съд взема решение дали да остави в ареста Иван Тодоров Прокуратурата изиска притежателят на „ Тад Груп ” да остане зад решетките с претекста, че има риск той да се укрие
„ Целта на цялата тази активност е да бъде основана някаква обществена неустойчивост. Това е против настоящата сега политическа система, форма на ръководство и т.н.”, безапелационна беше прокурор Станкова. Тя означи, че разпитаните чиновници на Национална агенция за приходите са споделили, че са извънредно обезпокоени, а поради стотиците тъжби на разтревожени жители работата на цялата приходна организация е мощно затруднена.

„ Има данни, че информацията е била предоставена и на други средства за всеобщо осведомление, Би Би Си, „ Ройтерс”, те са излезли и отвън рамките на нашата република – това основава огромна опция да се засегне националната сигурност на държавата”, безапелационна беше тя.
Адв. Ина Лулчева: Проблемът не е дали едно момче е пробило Национална агенция за приходите, а по какъв начин страната си пази данните Според нея има "злоупотреба със закона " поради изказванията, че Иван Тодоров от "ТАД Груп " може да се укрие
Прокурор Евгения Станкова показа и любопитен подробност от следствието – имало опит да се хакне сървър на „ Поливни системи” за влизащите през парадния вход на Народното събрание да бъдат опръскани. Това също било детайл от основаната неустойчивост.

Кибератаката против Национална агенция за приходите Специализираният съд взема решение дали да остави в ареста Иван Тодоров Адв. Ина Лулчева: Проблемът не е дали едно момче е пробило Национална агенция за приходите, а по какъв начин страната си пази данните Специализираната прокуратура ще желае непрекъснат арест за шефа на „ ТАД груп ” Собственикът на „ ТАД Груп ” не се прибра в България Шефът на Национална агенция за приходите след хакерската офанзива: Тежко решение бе да не си приключа отпуска Собственикът на " ТАД Груп " Иван Тодоров е бил основател на ГЕРБ Има ли интрига в хакерската атака против Национална агенция за приходите? Появи се разминаване сред справката в Национална агенция за приходите и изтеклите масиви Томислав Дончев: За целия теч на данни ще се откри кой е отговорен Национална агенция за приходите: Няма опасност за загуба на имущество или средства след хакерската офанзива Корнелия Нинова: Национална агенция за приходите да заплати промяната на персоналните карти поради хакерската атака Обявиха за интернационално търсене притежателя на „ ТАД Груп ” (ОБЗОР) Национална агенция за приходите пусна приложението за инспекция на изтеклите персонални данни Собственикът на „ ТАД Груп “ пред bTV: Работим за сигурността на страната, а не срещу нея Разследващите офанзивата против Национална агенция за приходите са разкрили над 500 000 имейла с пароли в конфискуваните компютри Парламентът създае анкетна комисия за хакерската атака против Национална агенция за приходите Обвинените за хакерската атака против Национална агенция за приходите към този момент са трима Специалист за хакерската офанзива: Вредно е да се основават конспирации и да се всява суматоха Ще бъде ли разгласен шефът на „ ТАД груп ” за интернационално търсене? Национална агенция за приходите дадоха отговор на най-важните въпроси на жителите след хакерската атака
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР