От страна на Министерство на земеделието не е извършван, нито

...
От страна на Министерство на земеделието не е извършван, нито
Коментари Харесай

Гечев: Държавните горски предприятия да останат в този си вид

От страна на Министерство на земеделието не е осъществяван, нито е възлагано осъществяване, на разбор, с който да се обоснови преобразуването на основаните със Закона за горите държавни предприятия в стопански обособени лица. Това декларира служебният аграрни министър Явор Гечев в отговор на депутатски въпрос, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Функционалният разбор на шестте държавни горски предприятия удостоверява, че сегашната правна форма на ръководство на тези предприятия е най-подходяща и следва да бъде непокътната. Освен това, Анализът на ръководството на държавните гори в Европа, направен от Изпълнителна организация по горите през 2021 година, демонстрира, че понастоящем в обособени страни на Европейския съюз сполучливо не престават да действат обществени предприятия, осъществяващи както обществени, по този начин и икономически функционалности, декларират от Министерство на здравеопазването.

От там прецизират, че при превръщане на предприятията в стопански обособени лица по член 13, алинея 4 от Закона за обществените финанси и държавната конструкция, към която се чака да бъдат преотредени, респективно смяната на модела им на ръководство, изисква сериозна структурна и нормативна промяна. В т. 2 от Решение № 1045 от 21 декември 2022 година на Министерския съвет е очакван шестмесечен период, в който органите, упражняващи правата на страната в държавните предприятия, да показват в Министерския съвет график с съответни дейности и периоди, осигуряващи осъществяването на решението. Задължителна част от този график са периоди за правенето на планове на закони за допълнение и изменение на специфичните закони, за осъществяване на публични съвещания по законопроектите, за тяхното одобрение от Министерския съвет и внасянето им в Народното събрание. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР