От Софийска градска прокуратура внесоха в Спецсъда обвинителния акт срещу

...
От Софийска градска прокуратура внесоха в Спецсъда обвинителния акт срещу
Коментари Харесай

Внесоха в Спецсъда обвинението срещу Румен Овчаров

От Софийска градска прокуратура внесоха в Спецсъда обвинителния акт против Румен Овчаров , оповестиха от прокуратурата. Обвиненията са за умишлена занемареност и за длъжностно закононарушение. Спрямо Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение " подписка ".

Бившият министър на енергетиката в кабинета " Станишев " Румен Овчаров е упрекнат за това, че в интервала от 09 юни 2006 година до 18 юли 2007 г . в София, в качеството си на министър на стопанската система и енергетиката не е упражнил задоволително надзор. Тогава той е представлявал орган, упражняващ правата на страната в еднолично комерсиално сдружение със 100 % държавно присъединяване " Мини Бобов дол " ЕАД гр. Бобов дол.

 Румен Овчаров ощетил Обновена
Румен Овчаров ощетил " Мини Бобов дол " с близо 9 млн. лева

Ново " точно " обвиняване на прокуратурата

В резултат на неупражнения надзор са последвали обилни вреди за " Мини Бобов дол " ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лв. . Престъплението е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай.

Второто обвиняване по отношение на Овчаров е за това , че в интервала от 31 март 2006 г до 26 февруари 2007 година като министър на стопанската система и енергетиката е надвишил властта си и е нарушил служебните си отговорности. Целта му, съгласно държавното обвиняване, е да набави полза за частно сдружение.

Облагата се показва в обезпечаване на опция за рандеман на подземни благосъстояния, изключителна държавна благосъстоятелност. От това са настъпили немаловажни нездравословни последствия за " Мини Бобов дол " ЕАД и Българската страна. Случаят е изключително тежък.

 Румен Овчаров получил призовка за трето дело
Румен Овчаров получил призовка за трето дело

Групата олигарси, която продължава да ръководи България, работи

С обвинителния акт се инкриминират дейностите на Румен Овчаров по отношение на практикуване правата на страната във въгледобивното дружество " Мини Бобов дол " ЕАД гр. Бобов дол, разясняват от прокуратурата.

Като енергиен министър Румен Овчаров бил осведомен с влошените финансови индикатори на сдружението , заради което направил промяна на Съвета на шефовете. Новоизбраният съвет на шефовете предложил три оздравителни проекта за сдружението, само че и трите били отхвърлени без претекстове от страна на министъра , осведомят от държавното обвиняване.

През пролетта на 2006 година към активността на сдружението показали инвеститорски интерес две частни компании .

Въпреки условието за осъществяване на търг при съществуване на повече от един претендент, Румен Овчаров дал позволение на " Мини Бобов дол " ЕАД да отдаде възмездно чартърен за период от 5 години на рудник " Ораново " ЕООД активи, благосъстоятелност на " Мини Бобов дол " ЕАД, при изискванията на директно договаряне.

Извършените две финансови инспекции от работни групи към министерство на стопанската система и енергетиката открили, че при подписания контракт за наем не са реализирани заложените цели и не е реализирано финансово излекуване на " Мини Бобов дол " ЕАД. Дружеството продължава да работи на загуба и да натрупа отговорности, защото наемната цена даже не покривала амортизационните разноски .

Въпреки че бил осведомен с тези констатации, Румен Овчаров съзнателно не подхванал дейности за тяхното премахване .

През този интервал Овчаров нарушил служебните си отговорности като позволил да се прави рандеман на подземни благосъстояния, изключителна държавна благосъстоятелност , без извършена процедура за даване на концесия от сдружението наемател. От това са настъпили немаловажни нездравословни последствия за " Мини Бобов дол " ЕАД и Българската страна, гласи обвиняването.

Ако бъде приет за отговорен, по първото обвиняване Румен Овчаров може да отиде в пандиза от една до 10 години и да бъде лишен от правото да заема избрана държавна или социална служба и да упражнява избрана специалност или активност.

За второто обвиняване се планува отнемане от независимост от 3 до 10 години , както и отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба, прецизираха от прокуратурата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР