От следващата учебна година може да намалим тежестта на раниците

...
От следващата учебна година може да намалим тежестта на раниците
Коментари Харесай

Как раниците на учениците ще олекнат?

От идната образователна година може да понижим тежестта на раниците на учениците , даде обещание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред публицисти.
 
" В кратковременен проект имаме по-малко благоприятни условия за тази образователна година да понижим тежестта на раниците . Можем да го създадем за идната образователна година. Едното е част от учебниците да се отпечатват на по-лека хартия. Ще дадем такава опция ", изясни Вълчев. Другото било да се усъвършенства броят на учебниците, помагалата и образователните тетрадки, които явно образуват огромна част от тежестта.
 

Той изрази вяра и да се намерят бюджетни благоприятни условия, с които да се подкрепят учебните заведения за закупуване на шкафчета. В момента просветното ведомство води диалози на експертно равнище с Министерството на здравеопазването по отношение на седмичните написания и това по какъв начин да се направи по този начин, че да се провеждат часовете в блокове и приблизително на ден по-малка част от образователния комплект да носят учениците.

" За тази образователна година можем да препоръчаме на учебните заведения и детските градини да усъвършенстват броя на образователните тетрадки и пособия . Средната тежест на раницата е 7 кг, от които 2 кг са приблизително учебниците. Оттам нататък би трябвало да усъвършенстваме образователните пособия, тетрадките и всички други неща ", уточни министърът на образованието.
 

Той бе безапелационен, че сигурно има опция образователните пособия да се усъвършенстват . Колегите ще формулират такива оферти към учебните заведения за актуалната образователна година, а за идната ще обмислим нормативни ограничавания, изясни Красимир Вълчев.
 
 БГНЕС, списък

Той посочи, че учебниците са наложителни, само че огромна част от образователните пособия и тетрадки не са. Това би трябвало да усъвършенстваме. Една не дребна част от раницата е тъкмо образувана от образователните пособия и тетрадки, акцентира просветният министър. Не на последно място Красимир Вълчев съобщи, че в дълготраен проект създадем учебните заведения , които са независими в здания ще минат на едносменен режим .
 

" В други случаи, обаче са две учебни заведения в една постройка и там не е допустимо и няма да стане единствено с понижаване на приема. Трябва да се търси метаморфоза на учебната мрежа, в това число и градеж на нови учебни заведения в най-големите градове. Строежът на учебни заведения е наложителен. И в София има квартали, които нямат учебни заведения ", сподели още Вълчев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР