От следващата година минималната заплата в Сърбия ще бъде увеличена

...
От следващата година минималната заплата в Сърбия ще бъде увеличена
Коментари Харесай

Сърбия увеличава минималната заплата с 6,6% от следващата година

От идната година минималната заплата в Сърбия ще бъде увеличена с 6,6 %, оповестява в. "Вечерне новости ", като отбелязва, че синдикатите и работодателите не са постигнали съглашение и по тази причина размерът на минималната заплата е избран от държавното управление и ще бъде одобрен на идващото му съвещание.

Вместо досегашните 30 022 динара тя ще бъде 32 126 динара /255 - 273 евро/.

Изданието отбелязва, че синдикатите са упорствали минималната заплата да бъде съобразена с минималната потребителска кошница, която сега е към 38 000 динара, до момента в който работодателите държали всяко нарастване да е обусловено с облекчения при заплащането на налози и осигуровки. Вестникът оповестява също, че от 1 януари 2021 година и пенсиите ще бъдат увеличени с 5,9 %, предава Българска телеграфна агенция.

Сърбия и босненската Република Сръбска от през днешния ден ще означават нов празник - Ден на сръбското единение, свободата и националното знаме, написа в. "Блиц ". По този мотив през днешния ден най-важните улици в Белград ще бъдат окичени с 4000 сръбски флагове, а няколко моста и здания ще бъдат осветени в цветовете на знамето. Празникът ще се отбелязва всяка година в памет на пробива на Солунския фронт през 1918 година по време на Първата международна война. Честването на този празник е контрактувано на среща на управленията на Сърбия и Република Сръбска в края на август.

От Специалния съд в Хага за военните закононарушения на Армията за избавление на Косово /АОК/ са "изтекли " 4000 досиета, написа в. "Политика ". Бившият сръбски прокурор за военни закононарушения Владимир Вукчевич споделя, че измежду изтеклите документи е и неговата кореспонденция с основния прокурор за специфични следствия на Европейски Съюз Клинт Уилямс.

Той не оспорва достоверността й, само че счита, че документите са попаднали в ръцете на някогашни членове на АОК, които са ги разгласили за да заплашват очевидци.

"Това е типично за членовете на АОК. Първо предизвестяват очевидците, след това се пробват да ги подкупят, а по-късно ги заплашват със гибел ", споделя Вукчевич за "Политика ".

Според специалисти приключването на информация е може би един от опитите закононарушенията на АОК да бъдат потулени и да се избегнат правосъдните процеси. "Политика " показва, че за работата на Специалния съд не се знае съвсем нищо, като се изключи че прокуратурата е разпитала неколкостотин очевидци, основно някогашни членове на АОК, и в този момент се чака оповестяването на първите обвинявания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР