От Синдикат „Образование“ настояват за увеличение на средствата за образователната

...
От Синдикат „Образование“ настояват за увеличение на средствата за образователната
Коментари Харесай

Синдикат Образование настоява за повече пари в образователната система

От Синдикат „ Образование “ упорстват за нарастване на средствата за просветителната система.

Това се показва в отвореното писмо, изпратено до премиера, финансовият министър и министъра на образованието и науката от Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “.

Отвореното писмо идва след изработен деликатен разбор на финансовата обстановка на просветителните институции в страната, отчел че действието на голяма част от тях е сериозно.

" Лавинообразното повишаване на средствата за прехрана, като цени на ток, енергийни източници, строителни материали, храна и други слага голям риск, освен за естественото действие на просветителните институции, само че и за затваряне на учебни заведения и детски градини, заради неспособност да заплащат непостижимите разноски за прехрана, както и да бъдат лишени от благоприятни условия за спешни поправки и отчасти възобновяване на материалната база ", се написа в позицията на профсъюз " Образование ".

" Преходните останки, които даваха известни финансова сигурност на учебните заведения, които ги имат от дълго време се изчерпаха. За страдание набира скорост друга порочна процедура в доста общини да се задържат средства по единните разходни стандарти, които по закон би трябвало незабавно да се трансферират в учебните бюджети. Това забавя последното нарастване на учителските заплати от 12.3% ", допълват от синдиката.

Той напомня, че съгласно член 26 от КТД, подписан от министъра на образованието и обществените сътрудници, единните разходни стандарти за 2022 година се усилват с не по малко от 20%, нещо което до момента не се е случило.

Увеличението на ЕРС, при рекордна инфлация беше малко над 10%.

Затова Синдикат „ Образование “ предлага на Премиера на Република България, на Финансовия министър, на Министъра на образованието на науката и на Отрасловия съвет за тристранно съдействие:

1. При актуализация на държавния бюджет да бъдат заложени средства за нарастване на единните разходни стандарти с най-малко 30%;
2. Да бъде увеличена издръжката на просветителните институции с не по-малко от 30%, през ЕРС;
3. Да бъдат увеличени работните заплати на работещите в бранша с не по малко от 15%, с цел да се подсигурява постигнатия растеж през последните 5 години от 125% над СБРЗ за страната;
4. Държавата неотложно да предприеме дейности за диференцирана данъчна политика към просветителните институции, тъй като последните в Република България се третират като търговски предприятия. Нека да се освободят от Данък добавена стойност средствата за прехрана – ток, парно, вода, поправки и други Нека учебните заведения и детските градини да престанат да бъдат най-желания за министерство на финансите генератор на Данък добавена стойност! Защото това са парите за нашите деца ;
5. Държавата неотложно да предприеме законови промени, като освободи просветителните институции от налог здания и такса боклук.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР