От сградата на митницата в покрайнините на Гюмри, вторият по

...
От сградата на митницата в покрайнините на Гюмри, вторият по
Коментари Харесай

Нов „път на коприната“ или обратно в 90-те: Как руснаците се снабдяват с автомобили

От постройката на митницата в покрайнините на Гюмри, вторият по величина град в Армения, се простират редици от коли във всички направления. На доста от тях им липсва бронята, други са със смачкани калници или порти, облепени с найлонови торби. Млади руснаци обикалят посред това кътче в Кавказ, трансформирало се в основна спирка по преуспяващ търговски маршрут.

Оттам минава един нов „ път на коприната “ – само че за използвани коли до Русия, където глобите поради пълномащабната инвазия на Москва в Украйна доведоха до изострен дефицит на западни марки коли.

„ Нищо от това, което виждате тук, не остава в Армения “, разяснява един от евентуалните купувачи пред Financial Times, сочейки към морето от коли, оставени на припек. „ Всичко това се реекспортира в Русия, а някои и в Казахстан. “

Армения не е производител на коли, само че износът на коли от дребната страна за Русия внезапно се е нараснал след миналогодишното навлизане в Украйна – номинално цената му е скочила от 800 000 $ през януари 2022 година до малко над 180 млн. $ през същия месец тази година.

Чувствителният скок идва на фона на повсеместното затваряне на автосалони в Русия, където по-заможните хора към този момент няма от кое място да се снабдят с марки като BMW и Audi. „ Затова се обръщат към нас или към някой различен, с цел да вкараме колата “, споделя руснак, работещ на митническия терминал в Гюмри, поискал анонимност.

Автомобилите са най-красноречивият образец за покачвания стокообмен, само че дружно с тях от Армения към Русия се придвижват и други артикули. Очаква се търговията сред двете страни за 2022 година да се нараснала двукратно. Освен нея страни като Турция и Казахстан също се оказаха на пътя на нов многолюден търговски маршрут – факт, който смущава Запада поради заобикалянето на глобите против Москва.

Арменското държавно управление отхвърля нападките, че страната оказва помощ за вноса в Русия на неразрешени артикули и твърди, че в съдействие с Европейски Съюз и Съединени американски щати е съставило лист на неща, които биха могли да се употребяват от съветската войска и които в този момент са под изключително непоколебим надзор.

След като Съединени американски щати не разрешиха износа на леки коли за Русия, без значение дали са използвани или нови, задграничните коли се трансфораха в изключително мечтани от руснаците. Европейски Съюз също бързо забрани износа на коли на стойност над 50 000 евро, а неотдавна разшири обсега на възбраната.

Много задгранични автомобилни компании продадоха индустриалните си фабрики и закриха дилърските си центрове в Русия. Някои от тях също се изтеглиха от пазара, макар че не подлежат на директен надзор върху износа. Южнокорейската компания Hyundai прекрати активността си и възнамерява да продаде съветските си фабрики.

Китайските модели се оферират, само че не са известни. Местните модели са малко, а производството им е мощно лимитирано от глобите, които лимитират достъпа на производителите на коли до нужните високотехнологични индустриални принадлежности.

Така цените на пазара на коли втора ръка се покачиха.

Според брокери и купувачи колите идват най-вече от Съединени американски щати през черноморското пристанище Поти в Грузия. След това доста от тях се транспортират до Армения за митническо оформяне, защото страната има общ блок за безмитна търговия с Русия.

Град Гюмри е основен център, откъдето колите се насочат на север към Русия по шосе, като още веднъж минават през Грузия.

„ Тази скица – САЩ-Грузия-Армения-Грузия-Русия – не е единствената. Има толкоз доста “, споделя Павел, нов търговец, който минава през Гюмри от Санкт Петербург и отхвърля да назове същинското си име. „ Тези схеми са се разклонили като корените на дърво. “

Той споделя, че е обмислял да се насочи към Беларус – входната точка за коли от Германия – само че се е спрял на кавказкия маршрут. Двадесетгодишният търговец в началото прекарва месеци в изследване на пазара и онлайн диалози с съветски „ селекционер на коли “ в Грузия, който му оказва помощ да откри използван Hyundai, продаден на търг в Съединени американски щати.

Много други търговци също се насочват към американски коли. През януари 2022 година, преди началото на съветската инвазия в Украйна, Армения внася коли от Съединени американски щати на стойност 2,8 млн. $. Година по-късно тази сума се повишава до 29,5 млн. $. Оттогава насам процентът продължава да пораства. През април тази година Армения внесе американски коли на стойност 34 млн. $.

Повечето от тях се купуват на ниска цена в Съединени американски щати на застрахователни търгове за използвани коли, които са били аварирали. След това се ремонтират в сервизи в Грузия или Армения. Така маржът на облагата остава висок. Ремонтираните коли втора ръка могат да бъдат продадени в Русия на доста по-висока цена от себестойността им макар дългия път, който би трябвало да изминат.

Освен това търговците се преценяват с рестриктивните мерки на европейските наказания, за които упорстват някои локални митнически чиновници. „ Ето за какво всички внасят смачкани коли “, споделя млад съветски търговец в Гюмри. „ Скъпи, само че задоволително смачкани, с цел да бъдат по-евтини от 50 000 $ във фактурата. “

Павел изминава пътя от Санкт Петербург до Южна Русия със аероплан, а по-късно с рейс пресича границата с Грузия, носейки към 1,5 млн. рубли (17 000 долара) в брой. Той открива Hyundai в чудесно положение, откакто е поправен в сервиз. След като го обмитява на митницата в Гюмри, той се кани да го закара до дома си, където е уверен, че ще го продаде елементарно.

„ На съветския пазар всичко е зле “, споделя той. „ Хората ще го купят, тъй като в действителност нямат никакъв избор поради събитията. “

Броят на продадените нови коли в Русия е понижен с 60% през предходната година, а вътрешното произвеждане – след напускането на западните производители на коли – се е намалило до най-ниското си равнище от 1991 година насам, когато бе краят на Съветския съюз, съгласно разбор на данни на „ Автостат “.

Свитото предложение и свитите бюджети на семействата са повода за доста по-ниските продажби както на нови, по този начин и на използвани коли. Новите коли, които са били продадени, са били най-вече от родната марка Lada, типичен руски автомобил. Нейният пазарен дял набъбна до 37% през първото тримесечие на тази година.

Сега се продават и повече нови китайски коли, като пазарният дял на държавната марка Chery да вземем за пример се е нараснал със 165% през първото тримесечие на тази година по отношение на година по-рано. А Русия се трансформира в най-големия вносител на китайски коли.

Повечето руснаци са се насочили към закупуване на коли втора ръка. Но даже и този пазар става все по-тесен – цените са високи, а положителните използвани коли са все по-малко.

Макар че Западът се стреми да наложи надзор върху износа, съгласно някои анализатори съществува и безпокойство за закъснение на темповете на напредък на по-малките стопански системи в района, които наподобяват все по-склонни да се откажат от историческите си връзки с Русия и да се извърнат към Запада.

В скорошен работен документ Европейската банка за възобновяване и развиване означи, че въпреки тази търговия през места като Армения да съставлява единствено дребна част от това, което Русия е внасяла от Запада, „ съответните суми са огромни за междинните стопански системи “ и имат „ забележителен принос “ за икономическия им напредък.

„ Този бизнес съществува отдавна. Беше супер известен през 90-те години на предишния век, тъй като формалният пазар към момента не беше развъртян, търговците и марките към момента не бяха навлезли в Русия “, споделя Александър, различен търговец, визирайки тъмния интервал директно след разпадането на Съветския съюз.

„ Сега се връщаме към това “, сподели Александър. „ 90-те години на предишния век се завръщат. “

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР