От септември насам всяка седмица в Германия протестират по 100

...
От септември насам всяка седмица в Германия протестират по 100
Коментари Харесай

Сто хиляди на протести в Германия: кои са тези хора?

От септември насам всяка седмица в Германия стачкуват по 100 000 души. Много от тях са уплашени от високите цени на силата или от войната в Украйна. Но там се срещат и напълно други хора. Кои тъкмо са те?

Министрите на вътрешните работи на няколко източногермански провинции предизвестиха, че има заплаха митингите да бъдат „ завладяни “ от десни екстремисти. Позовавайки се на информация от обособените провинции, вестник " Велт ам Зонтаг " разгласи, че от края на август до края на октомври са се състояли над 4400 демонстрации по отношение на енергийната и климатична политика, с ковид и войната в Украйна. А от средата на септември всяка седмица по улиците излизали по над 100 000 стачкуващи.

" Граждани на Райха ", десни популисти, кверуланти

Министърът на вътрешните работи на Тюрингия Георг Майер твърди, че демонстрациите постоянно са проведени от неонацисти, в това число от по този начин наречените „ Граждани на Райха “ (германци с крайнодесни убеждения - бел. ред.), от кверуланти или членове на дяснопопулистката " Алтернатива за Германия ". Майер счита, че тези сили си слагат за цел да сплашват хората. Това не е митинг против високите цени на силата, който би бил изцяло законен, а опит да се дискредитират държавното управление и демокрацията ", споделя политикът.

Високите цени на силата фактически тормозят мнозина в Германия. Според изследване на общественоправната медийна мрежа АРД, най-големият боязън на хората в страната е, че няма да могат да покриват сметките си, тъй като всичко нараства - 66% от интервюираните споделят това безпокойство. А 61% се тормозят, че поради високите цени на силата по улиците на Германия може да има вълнения и даже принуждение. Общо 57 % се притесняват от непосредствено замесване във войната в Украйна.

" Стабилно ядро от екстремистки сили "

Но дали участващите в тези митинги са единствено хора, обезпокоени от високите цени на силата или от войната в Украйна? Министърът на вътрешните работи на Саксония Армин Шустер от Християндемократическия съюз (ХДС) приказва за " устойчиво ядро от екстремистки сили, които се стремят да се причислят към митингите или да привлекат вниманието посредством провокации в периферията ". Шустер отбелязва, че е очевидно по какъв начин радикалите се пробват " образно да овладеят и завладяват събиранията на междинната класа ".

Министърът на вътрешните работи на Бранденбург Михаел Щюбген акцентира заплахата " митингите да бъдат използвани от артисти, склонни към екстремизъм ". Същевременно той уточни, че болшинството от участниците в демонстрациите не са екстремисти. Министърът прикани протестиращите да извърнат внимание на това кой върви паралелно с тях. " Не се оставяйте да бъдете употребявани от екстремисти ", предизвести той.

Не всички са екстремисти

В общо изказване министрите на вътрешните работи на източногерманските провинции подчертаха правото на свободно изложение на мненията. " Хората, които употребяват спокойно правото си на събирания, не трябва да се афишират за екстремисти. Границата на допустимото обаче е достигната, когато „ Гражданите на райха “ и други радикални сили употребяват правото на събирания за свои цели и се пробват да разклатят устоите на демокрацията ", се показва в декларацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР