От публикации в нидерландски медии стана ясно, че страната обмисля

...
От публикации в нидерландски медии стана ясно, че страната обмисля
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Правителството веднага да прати писмо за безплатните нидерландски Ф-16

От изявления в нидерландски медии стана ясно, че страната обмисля да даде непотребните си изтребители Ф-16 на източноевропейските си съдружници в НАТО. Така те ще могат да изпратят своите МИГ–29 или Су-25 на Украйна.

Това е неповторима опция България да придобие такива самолети, съобщи пред БНР военачалник Съби Събев, който е първият български представител в НАТО.

„ Ако не се възползваме от нея, би трябвало да търсим отговорност на ръководещите. Така, когато дойдат и новите самолети Ф-16, ние ще експлоатираме единствено един вид във военно-въздушните сили, “ разяснява той.

България би трябвало да поеме самодейността и да изпрати писмо, че има предпочитание да подписа такова съглашение с Нидерландия, изясни той.

„ Така ние ще можем да обучим летателния състав на този аероплан. Такова образование лишава приблизително 6 месеца, в случай че има при интензивни тренировки, “ счита генералът.

Генерал Събев допуска, че сега страната ни разполага с сред 12 и 14 изправни самолета.

„ Ако получим толкоз от Нидерландия, ние ще придобием една ескадрила по модела, който Румъния разви, “ изясни той.

За един избран интервал защитата на нашето въздушно пространство ще се поеме от съдружниците в НАТО, разясни той. „ Те идват да ни подкрепят и в този момент “.

Важно е първи да заявим това предпочитание за приемане на самолетите, разясни генералът.

„ Може би ще го създадат също Полша и Словакия. Ако нашето държавно управление и министерството на защитата не са изпратили писмо, приканвам ги да го създадат. Ние получаваме тези самолети гратис. Вероятно ще заплатим единствено образованието на летателния състав, “ разяснява още той.

Генерал Събев допуска, че нидерландските Ф-16 имат най-малко 800-1000 часа останала употреба, която е задоволителна до приемане на новите изтребители, които България чака от Съединени американски щати.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР