От продавач на хотдог на битпазар до ръководител на най-зловещата

...
От продавач на хотдог на битпазар до ръководител на най-зловещата
Коментари Харесай

Какво не знаем за Пригожин – продавачът на хотдог, отнел съня на Путин

От продавач на хотдог на битпазар до началник на най-зловещата група наемници, тръгнала на разпра с съветската войска. Пътят на Евгений Пригожин е невероятен.

-->
Бивш пандизчия, прекарал огромна част от младостта си зад решетките, той се издига, с цел да се сближи с съветския президент Владимир Путин. Дори си печели прозвището " готвачът на Путин " поради обвързвания с Кремъл кетъринг бизнес, оповестява Нова тв.



62-годишният началник на групата наемници " Вагнер " бе упрекнат в открит протест против Русия от неговия до неотдавна непосредствен другар Владимир Путин. Но макар ужасяващите каузи на „ Вагнер ” в Украйна, Пригожин получи непредвидена поддръжка, тъй като се изправи против Путин. Дори някогашният съветски олигарх и сегашен съперник на Кремъл Михаил Ходорковски прикани да се помогне на   " Вагнер " и Пригожин.



" Трябва да се помогне даже на дявола, в случай че реши да тръгне против този режим. Този престъпник (Пригожин) желае да обезпокои другия престъпник (Путин). Сега не е миг да се мръщим и цупим, в този момент би трябвало да му помогнем ", написа Ходорковски в Телеграм, визирайки, че би трябвало да се помогне на водача на " Вагнер ".



Роден през 1961 година в град Ленинград - в този момент Санкт Петербург, Пригожин има мъчно детство - губи татко си в ранна възраст.



Той попада в полезрението на полицията още в тийнейджърските си години, в началото с обири, само че бързо ескалира в по-тежки закононарушения. Така едвам на 20-годишна възраст е наказан на 12 години затвор през 1981 година за обир и машинация. Пригожин е опрощение през 1988 година и освободен през 1990 година, когато стартира да продава хотдог на битпазар в Ленинград с майка си и втория си татко.

С годините Пригожин се включва в доста и разнообразни бизнеси и съумява да отвори скъпи заведения за хранене в Санкт Петербург.



Така влиза във висшето общество на Санкт Петербург, а по-късно - и на Русия. Един от заведенията за хранене му, наименуван " Новият остров ", съставлява лодка, която плава по река Нева. Владимир Путин го харесва толкоз доста, че откакто става президент, стартира да води задграничните си посетители там. Така през 2000 година се сближава с Путин.



Според публикация на New York Times от 2018 година Пригожин споделя, че „ рублите се натрупат по-бързо, в сравнение с майка му може да ги преброи “.

Неговите компании печелят доходоносни държавни поръчки, в това число обезпечаване на учебни обеди, а единствено в Москва компанията му Concord печели покупко-продажби за милиони долари.

Пригожин в последна сметка се трансформира в снабдител на храна за редица съветски държавни институции. Той доставя кетъринг даже на армията - договорка, която вкара в пандиза Алексей Навални, който твърдеше, че се нарушават разпоредбите за наддаване на конкуренцията.

Пригожин дава отговор за кетъринг обслужването по време на доста държавни визити и се среща с редица водачи - в това число тогавашния френски президент Жак Ширак, който вечеря с Путин в един от заведенията за хранене му.

Доскоро горист частен боен бизнес, малко се знаеше за образуването на Wagner Group, а ролята на Пригожин беше строго защитавана загадка.

Експерти считат, че групата евентуално е основана, с цел да разреши правдоподобно отказване на военното присъединяване на Русия в Украйна и Сирия.

" Вагнер " е частна благосъстоятелност, само че се счита, че ръководството и интервенциите му са „ надълбоко преплетени “ с съветската военна и разследваща общественост, съгласно Центъра за стратегически и интернационалните проучвания на Съединени американски щати.

Руското държавно управление по-рано отхвърли присъединяване във " Вагнер " и настоя, че частните военни групи не са законни в Русия.

Групата притегли вниманието на света през 2014 година по време на спора в Донбас, когато поддържа проруските сепаратисти в преврата им, както и с работата си по разузнаване и събиране на информация по време на анексирането на Крим.

Смята се също, че Вагнер е оперирал в страни в Африка - в това число Мали, Мозамбик и Судан - където е упрекнат в нарушавания на човешките права от Европейски Съюз.

По-рано Пригожин отхвърли да има връзки с " Вагнер " и даже стартира правосъдни каузи против западни публицисти, които се пробваха да открият такива.

Въпреки това, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, Пригожин излезе обществено и съобщи, че е основал групата от наемници през 2014 година

Влиянието на Пригожин набъбна след нахлуването в Украйна и военните му сили излязоха от сенките, с цел да бъдат употребявани намерено в борба.

В края на март 2022 година военното разузнаване на Обединеното кралство и американските служби обявиха, че Wagner Group има към 1000 чиновници в Донбас и Източна Украйна.

До декември 2022 година силите на Вагнер са нарастнали до 50 000 души, съгласно Джон Кърби, координатор за стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Смята се, че към 40 000 са съдени, а останалите наемници, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР