От престараване или опит да заеме страна агенция Медицински одит

...
От престараване или опит да заеме страна агенция Медицински одит
Коментари Харесай

Незаконна проверка за починалата родилка в Плевен

От престарание или опит да заеме страна организация " Медицински одит " е на път да роди незаконосъобразна инспекция на смъртен случай

© Надежда Чипева Още по тематиката
Здравната комисия единомислещо утвърди бъдещия шеф на здравната каса

Д-р Дечо Дечев предлага промени в лекарствената политика, гост-професори от чужбина да оперират в България и всеки обезпечен да получава информация какво е платила касата за него
18 юли 2018
Бъдещият шеф на здравната каса ще спре пътуването на пациенти за медикаменти до София (допълнена)

Според доктор Дечо Дечев експертните препоръки за прегледи за биологични медикаменти са противозаконни и затрудняват болните
17 юли 2018 Проверката на Изпълнителна организация " Медицински одит " за случая с умрялата родилка в плевенската държавна болница е на път да бъде опорочена още в самото начало. Докато роднините на дамата и медицинският екип, взел участие в злощастното раждане, чакат заслужено мнение дали някой носи виновност за гибелта й и за тежкото положение на бебето, наподобява, че организацията или се престарава ненужно, или неумишлено желае да провали инспекцията на случая.

Причината е, че персонално изпълняващият длъжността изпълнителен шеф на организацията доктор Любомир Чипилски се е командировал в Плевен, с цел да ревизира случая, оповестиха източници на " Капитал ". Това очевидно е станало заради значимостта на случая и необятният публичен отзив.

Ситуацията е идентична с това да вземем за пример началникът на КАТ да проверява персонално тежка злополука с жертви.

Проблемна обстановка

Така обаче той изпада в обстановката по едно и също време да е проверяващ, да сформира акта за инспекцията и по-късно да постанови наказване, в случай че има отговорни. Всяко от тези дейности би могло да се оспори от проверяваните лекари и медицински експерти, както и от роднините на умрялата жена, защото персонално шефът да е намесен в тази ситуация от начало до край не е законно.

Така, в случай че инспекцията откри, че има или няма виновност за смъртния случай, всяко нейно решение би могло да бъде оспорено в съда. Самите актове на организацията пък служат като доказателство в следствието, назначено от прокуратурата.

Затова е добре инспекцията да бъде издържана през цялото време, проверяващите да бъдат на разнообразни равнища в йерархията на организацията, а не шефът да ревизира самичък всичко, с цел да не може обективността й да бъде оспорена от нито една от засегнатите страни. Какво се случи

В началото на седмицата 38-годишна жена умря по време на планувано цезарово сечение, а бебето е изпаднало в кома. Според околните й тя е била изцяло здрава, само че доколкото разбрали, се е появил проблем с упойката.

Правоимащи проверяващи

Д-р Чипилски разяснява пред " Капитал ", че е единствено изпълняващ длъжността шеф, оглавява дирекция " Специализирана администрация " и има право да взе участие в инспекции.

От организацията споделиха, че заповедта за командироването му е подписана от заместник-директора Таня Иванова, която има цялостните права да подписва документите. Проверката е съгласувана със заместник-министъра на опазването на здравето доктор Бойко Пенков и единствено за деловодната система доктор Чипилски е преподписал заповедта. Неговото присъединяване обаче не компрометира инспекцията съгласно юристите на ИАМО, споделиха от организацията.

Самият доктор Чипилски пък е избран за заместител на титулярния шеф проф. Златица Петрова с нейна заповед. Тя е в неплатен отпуск, до момента в който тече следствието против нея. То е по сигнал от някогашния основен секретар на организацията, в който се твърди, че институцията е " смачкала " сигналите за 11 смъртни случая в лечебните заведения, като ги е определила като маловажни. Половината от тях са за гибел на бебета.

Отделно от това Петрова би могла да бъде замествана краткотрайно от заместник-директора на организацията.
Така обаче стои под въпрос и до каква степен е законно Петрова да бъде замествана по едно и също време от лице, назначено със заповед и от заместник-директор. Това пък може да сложи под въпрос всички актове на организацията в този интервал.

По време на инспекцията на прокуратурата за активността на медицинския одит към този момент беше обърнато внимание, че не може административно наказващият орган да се намесва в работата на инспекторите и те да съгласуват резултатите от инспекциите си с шефа. В случая пък се оказва, че едно и също лице е на път да реализира всички тези функционалности. Според правилника на организацията шефът няма право персонално да прави инспекции, защото той утвърждава резултатите от тях и разписва разпоредбите за провеждането им, както и заповедите какво да ревизират инспекторите.

По време на избирането му на поста преди седмица новият шеф на здравната каса доктор Дечо Дечев разяснява, че организация " Медицински одит " и всички проверяващи активността на лечебните заведения органи би трябвало да бъдат съсредоточени в касата. Случаят единствено потвърждава неговата справедливост.

В момента контролните органи на НЗОК ревизират по-скоро административната част от работата на лечебните заведения и ги глобяват за пропуснати запетаи. Медицинският одит пък прави инспекции на качеството на медицинските услуги, като обаче по-голяма част от актовете му се анулират от съда. Отделно от тях районните здравни инспекции, които са териториалните структури на здравното министерство, ревизират хигиената в лечебните заведения и дали извършват условията по медицинските стандарти за съоръжение и обезпеченост с лекари и експерти по здравни грижи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР