От прекомерни регулации и излишна бумащина се оплакват 62% от

...
От прекомерни регулации и излишна бумащина се оплакват 62% от
Коментари Харесай

Липса на кадри, бумащина и корупция тормозят бизнеса

От несъразмерни регулации и непотребна бумащина се оплакват 62% от ръководителите на компаниите. Честите промени в нормативната уредба тормозят 61% от предприятията. 59% показват корупцията като воденичен камък. Това демонстрира новото годишно изследване за пречките пред бизнеса, направено от Българската стопанска камара (БСК).
Резултатите от анкетата демонстрират внезапно утежняване на бизнес климата - преди две години делът на компаниите, наранени от корупционен напън е бил по-нисък (47%). 41% " гласоподават съмнение " на Темида. 43% подлагат на критика ниското качество на административното обслужване и към момента дребния брой електронни услуги. 15% споделят, че по никакъв начин не са удовлетворени от положението на инфраструктурата.
Очертава се и нов проблем - всеки трети участник в допитването споделя, че го смущава насаждането на негативно отношение към бизнеса. Но проблем номер 1 на 2023 година се оказва неналичието на работна ръка  - 75% интервюираните се оплакват, че не могат да си намерят нужните фрагменти.
По отношение на работната ръка БСК отбелязва, че след моментния спад през 2020 година, през идващите години наклонността още веднъж е към растеж на търсенето най-много на тесни експерти, а в по-малка степен - на административен и управителен личен състав. През 2023 година съществено нараства и търсенето на общи служащи.
Анкетата демонстрира, че компаниите се пробват да защитят от растежа на цените приходите на своя личен състав, като го вършат по разнообразни способи. 85% са компенсирали инфлацията с качване на заплати, 16% са нараснала ваучерите за храна, 12% са дали или ще дадат годишен бонус.
Повишава се делът на предприятията, които са " за " въвеждането на еврото - към този момент 60% поддържат присъединението на България към еврозоната (при 47% през 2021 г.), а групата " не мога да преценява " се е свила от 27% на 13 на 100.
Повечето компании считат за опасности пред развиването на стопанската система ни предстоящият растеж на цените и инфлацията, фискалната и регулаторна тежест, както и цената на труда. 67% чакат забавянето на световния напредък да се отрази отрицателно на техните бизнес индикатори и през 2024 година Сериозен скептицизъм има и във връзка с европейските регулации в региона на екологията, от които отрицателно въздействие чакат 56%, като се регистрира известно утежняване на упованията по отношение на тези от края на предходната година.
Заради предстоящо повишаване на цените следващата година и по-конкретно - на цената на труда, 67% от работодателите включват в проектите си растеж на възнагражденията. 44% от интервюираните възнамеряват да усилят размера на производството си, както и гамата от предлагани продукти/услуги (49%). 32% от участниците в изследването пък ще търсят нови пазари, а други 30% възнамеряват да усилят вложенията си в нови мощности.
Проучването на БСК се организира за 19-а поредна година. То прави оценка бизнес климата, вложенията, заетостта, качеството на работната мощ. Анкетата е направена в интервала 10 ноември - 10 декември измежду 784 компании от цялата страна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР