От ПП "Републиканци за България" изпратиха позиция до медиите във

...
От ПП "Републиканци за България" изпратиха позиция до медиите във
Коментари Харесай

ПП Републиканци за България сигнализира за нередности с концесията на велосипеди в София

От Политическа партия "Републиканци за България " изпратиха позиция до медиите по отношение на решение на Столичния общински съвет по Доклад и план на Решение импортирани от кмета на Столична община, за избор на концесионер по: "Процедура за даване на концесия за ръководство и поддържане на система за отдаване на колела чартърен и рекламни детайли върху част от територията на град София, Столична община ".

Ето какво се споделя в позицицията:

"Днес 12 ноември 2020 година, Столичният общински съвет (СОС) ще прегледа отчет от кмета на Столична община и прибавен план на Решение към него по отношение на установяване на концесионер по процедура за даване на концесия за ръководство и поддържане на система за отдаване на колела чартърен и рекламни детайли върху част от територията на град София, открита с Решение № 93 по Протокол № 6 от 14 януари 2016 година на СОС и станала обект на голям брой обжалвания.

Ние от Политическа партия "Републиканци за България " считаме за противоречиво препоръчаното подписване на концесионен контракт по процедурата, защото същата е открита по реда на закон, който е анулиран, а от откриването ѝ са минали близо 5 години.

Въпреки че де юре процедурата извършва законовите разпореждания, ние от Политическа партия "Републиканци за България ", считаме че планирането е направено при вземане предвид с разнообразни социално-икономически характерности към оня миг, по тази причина Столичният общински съвет и кметът на Столична община, имат моралното обвързване за разкриване и осъществяване на нова процедура за установяване на концесионер, която да бъде по реда на в този момент настоящия Закон за концесиите, който в най-голяма степен подсигурява достиженията в общностното право. Друг претекст са множеството обжалвания на самата процедура, което буди подозрения по отношение на метода на оценяване, на самите предложения.

Нещо повече, показваме кардинална позиция, че посредством концесията предоставена по по този начин планувания ред, няма да бъде предпазен публичния интерес и няма да бъде задоволена потребността на жителите от даване на услугата по ръководство и поддържка на колела чартърен, а ще бъде даден превес на частта включваща "рекламни детайли " на представляващи необикновен интерес терени.

Търпящи рецензии са и поставените критерии за сложна оценка на участниците, а те са следните в низходящ ред: (i.) "предложение за годишно концесионно заплащане " – с тежест 40%; (ii.) "предложение за периода на концесията " – с тежест 30%; (iii.) "инвестиционно предложение " – с тежест 15% и (iv.) "техническо предложение " – с тежест 15%. Де факто, за общината е по-важно какъв брой пари ще получи и за какъв интервал от време ще ги получава, от това да задоволи по допустимо най-хубавия метод интереса на жителите.

Защитавайки интереса на жителите, ние от Политическа партия "Републиканци за България ", считаме за оправдано провеждането на нова процедура за установяване на концесионер, като мотивираме нашето предложение със следното:

Откритата процедура през 2016 година, е била планувана за период сред 8 и 12 години (съгласно Документацията), избран въз основа на социално-икономически детайли и връзки, доста от които са неотносими към сегашния миг на обществено и икономическо развитие;

Законът за концесиите, по който е била открита процедурата, към сегашния миг е анулиран, а в деяние е Законът за концесиите от 2018 г.;

Считаме, че документите към процедурата съдържа очевидни грешки, като: (i.) неустановен вярно обект на концесията; (ii.) превес на дейностите свързани с рекламните детайли, над тези по ръководство и поддържане на системата за отдаване на колела под наем; (iii.) слагане на аршин “годишно концесионно плащане” с най-голяма тежест, вместо търсене на новаторски и приемливи за гражданското обществото подходи и решения.

С въвеждането на нови 150 рекламни детайла се пренасища доста градската среда, отчитайки, че сега към този момент същетствуват сходни рекламни детайли върху спирките на градския превоз и също така се прави ненужна и затормозяваща образно градската среда конкуренция на към този момент съществуващите и уредени рекламни детайли в града.

В допълнение към горното, ние от Политическа партия "Републиканци за България ", показваме нашата кардинална позиция, че следва да се уточни предметът на концесията, като фокусът се измести от обезпечаване на рекламни площи, към облекчаване потребностите на жителите и гостите на град София, свързани с по-екологично и здравословно напредване.

Чрез провеждането на нова процедура, ще се даде опция за съблюдаване на съществени правила и подходи свързани с планирането на концесиите. Ще се създадат нови оферти от обществеността по отношение на минимални условия към офертите свързани с предмета и обекта на концесията, които дават отговор на провокациите в наши дни. В това число е оправдано да се планува: (i.) създаване на нови велоалеи; (ii.) усъвършенстване условията към велосипедите; (iii.) усъвършенстване на условията към системата за отдаване на колела чартърен и други ", се споделя в позицията на Политическа партия "Републиканци за България "..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР