От понеделник децата остават в къщи поради заповед на здравния

...
От понеделник децата остават в къщи поради заповед на здравния
Коментари Харесай

Важно! Ето колко пари ще получите, ако детето е в къщи и какви документи са необходими

От понеделник децата остават в къщи заради заповед на здравния министър Костадин Ангелов и нараствания брой на болни от ковид у нас,

На база това, какъв брой дни един родител е в неплатен отпуск заради затворени градини или учебно заведение или карантина на дете, страната отпуска месечна целева помощ за деца до 14 години или по този начин наречената Коронавирус помощ.

От Агенцията за обществено подкрепяне оповестиха и сумите, които би получавал родител според от интервала, в който е в неплатен отпуск.

Размерът на помощта се дефинира от броя на децата, както и от броя на работните дни, в които децата не посещават училище/детско заведение, както следва:

1. При въведени ограничавания в училище/детското заведение за период над 10 работни дни от месеца:

- за фамилии с едно дете размерът на помощта е еднакъв на размера на месечната минимална работна заплата (610 лева за 2020 г.)

- за фамилии с две и повече деца размерът на помощта е еднакъв на 150 на 100 от размера на месечната минимална работна заплата (915 лева за 2020 г.).

2. При въведени ограничавания в училище/детско заведение за период от 6 до 10 работни дни от месеца:

- за фамилии с едно дете размерът на помощта е 305 лева за 2020 година

- за фамилии с две и повече деца размерът на помощта е 457,50 лева за 2020 година

3. При въведени ограничавания в училище/детското заведение за период до 5 работни дни от месеца:

- за фамилии с едно дете размерът на помощта е 152,50 лева за 2020 година

- за фамилии с две и повече деца размерът на помощта е 228,75 лева за 2020 година

Размерът на помощта се дефинира за всеки месец поотделно съгласно броя на дните, в които в училището/детското заведение са въведени ограничавания по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична конюнктура, само че не повече от броя на дните, в които работещият родител употребява неплатен отпуск.

Как се кандидатства за разпределяне на помощта:

Месечната целева помощ се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено в Дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес най-късно до края на месеца, идващ месеца, за който в училището/детското заведение са въведени ограничавания по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична конюнктура, към което се ползват и нужните документи:

1. Документи за брутните приходи на родителите за месеца, в който в училището/детското заведение са въведени ограничавания по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична конюнктура от:

- трудови правни отношения и/или приравнени на тях правоотношения;

- осъществяване на услуги с персонален труд;

- действия в региона на селското, горското и водното стопанство;

- стипендии;

- други приходи.

2. Служебна записка от шеф, че работникът/служителят е в неплатен отпуск и не може да прави отдалечено работа от у дома, не може да употребява заплатен годишен отпуск и не получава парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност или бременност и раждане;

3. Служебна записка, удостоверяваща, че детето не посещава училище/детска ясла / детска градина/предучилищна група заради въведените ограничавания по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична конюнктура (в случаите, когато тази информация не се дава по длъжностен ред);

4. При нужда дирекциите "Социално подкрепяне " могат да изискват и други документи.

Образецът на заявление-декларация за разпределяне на месечна целева помощ, както и образцов пример на служебна записка от шеф, са оповестени на електронната страница на АСП, раздел "Коронавирус COVID-19 " - "Инструкция за прилагане на електронни административни услуги в изискванията на изключително състояние " - електронна услуга № 26.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР