От полунощ на 31 март българските граждани, пътуващи в Шенгенското

...
От полунощ на 31 март българските граждани, пътуващи в Шенгенското
Коментари Харесай

Нови правила на летищата у нас

От среднощ на 31 март българските жители, пътуващи в Шенгенското пространство, към този момент не подлежат на паспортен надзор, а единствено на инспекция летищна сигурност.

Съществуващите гишета за паспортен надзор на летище София остават в предишното. Тоест след чекирането на билета на пасажера, той ще минава инспекция летищна сигурност (проверка на багажа). Полетите към Шенгенското пространство ще се правят от ръкавите. А паспортна инспекция ще има в дъното на залата, където ще действат гишета.

За заминаващите:

Пътувайки до страна членка на Шенген, регистрирате багажа си, след което следва единствено инспекция сигурност, показват от Летище София. След това се отправяте към вашия излаз (гейт) за политане, без да преминавате паспортен надзор. В Шенген влизат и страните Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

На митнически надзор подлежат жители, пътуващи за страни отвън Европейски Съюз, както и пътуващи пренос до трети страни през страна членка на Шенген.

Ако вашата дестинация е до страна отвън Шенгенското пространство, то процедурата по пътешестване остава същата, както е до този миг - вписване на багаж, инспекция сигурност, митнически надзор и паспортен надзор, осведомят от летището.

За идващите:

Ако пристигате от страна членка на Шенген, след кацането на самолета се отправяте непосредствено за приемане на вашия багаж, в случай че имате регистриран багаж, без да преминавате паспортен надзор. На митнически надзор подлежат пасажери, идващи от страни отвън Европейски Съюз, и пасажери идващи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация отвън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична инспекция и митническа инспекция преди приемането на записания ви багаж остава същата, както е до този миг, показват още от Летище София.

Гранична полиция няма да изисква декларация за единодушие от родител за овакантяване на страната на дете и всички малолетни и малолетни български жители ще могат да пътуват без това ограничаване в Шенген, осведомят от Летище София.

„ За деца с компаньон няма да се прави граничен надзор и инспекции. Не са нужни заявления, само че в случай че има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има съответната процедура от районния съд и да се издаде заповед детето да не пътува в чужбина ", това изясни Антон Златанов, шеф на Главна дирекция „ Гранична полиция " (ГДГП). Той съобщи, че остава правото за полицейски инспекции, при положение, че органите на реда преценяват, че е належащо. Златанов разясни, че малолетните лица (14-18 г.) могат да пътуват сами, без декларация за единодушие от родител за овакантяване на страната, в Шенгенското пространство.

Изискването за декларация на деца под 18-годишна възраст, които пътуват единствено с един родител или аставник се резервира, когато детето пътува към трета страна. По вътрешни полети това условие отпада.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР