От Планинската спасителна служба отчитат ръст на инцидентите в планините.

...
От Планинската спасителна служба отчитат ръст на инцидентите в планините.
Коментари Харесай

Кои са най-честите причини за инциденти при планински походи

От Планинската избавителна работа регистрират растеж на случаите в планините. Все повече хора избират отдих в планината, само че това би трябвало да стане със съответната подготовка.

Директорът на Планинската избавителна работа Емил Нешев разяснява пред Българска национална телевизия трагичния случай с падналия мъж при Боянския водопад, както и нуждата от добра подготовка при планински походи.

" За страдание е драматичен случай и не се знае доста, също така че има паднал човек. На случая се отзовахме по-най-бързия метод, за жалост това е към 40 минути, час, до момента в който стигнем до мястото на случая. Все отново става дума за планина и напредването е постепенно ", изясни той.

По думите му неналичието на хеликоптер и хеликоптерно избавяне в България е явна и мъчителна.Когато спасителите са пристигнали на място, не са открили никакви витални функционалности, само че са създали всичко по силите си.

" Не може цялата планина да бъде обезопасена, тъй като основава подправено чувство за сигурност. Всеки, който излиза на такова място, би трябвало да реши в действителност къде отива и дали личните му благоприятни условия разрешават да отиде на такова място ", сподели Нешев.

Той изясни, че точно подценяването на планинските условия е причина за зачестилите произшествия през последните години. Наблюдава се 30% увеличване на случаите във високата планина, в които се постанова интервенция на спасителите. На година това са приблизително към 130 акции.

Други от най-честите неточности на хората са, че излизат без предварителна поготовка, без плануван маршрут и несъответствуваща екипировка. Нешев акцентира, че има разлика сред градските и планинските паркове.

" Ако човек не се усеща задоволително квалифициран, напълно обикновено е да потърси съвет от планинските спасители. В Бългаия към този момент има доста квалифицирани планински водачи, услугите на които е хубаво да се употребяват, изключително от по-неопитни планинари ", означи Емил Нешев.

Вижте повече в директното включване на Софи Цветкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР