От първия ден на управление на кабинета Петков до днес

...
От първия ден на управление на кабинета Петков до днес
Коментари Харесай

Делян Добрев: От първия ден на Петков цената на газа скочи с 82,2%

От първия ден на ръководство на кабинета Петков до през днешния ден цената на газа скочи с 82,2%. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в декларация от парламентарната естрада.

Toй цитира думи на началника на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова, че България ще получава 4 пъти по-евтин газ от европейските тържища.

Цената обаче освен, че не е била 4 пъти по-евтина, а и нарастването за последните 6 месеца е 69,7%. Цената е скочила от 109,88 лева на 186,47 лева

За юли месец нарастването е 32% и е било обявено 12 дни след началото на месеца, което е в прорез със закона.

По думите му това нарушаване на закона не се случва за първи път. Март, май и юни също цената е била обявявана със задна дата.

" Първото нещо, което направиха, е да съсипат " Булгаргаз ". От най-стабилното дружество към края на предходната година с 99 млн. лева облага към днешния ден има близо 400 млн. лева отговорности, гласувана в допълнение държавна гаранция от 150 млн. евро в държавния бюджет и Бог знае какъв брой загуби, ще ги забележим със служебния кабинет ", съобщи Добрев.

Според него задачата е била да се върнат медиаторите.

Добрев уточни и, че в Закона за държавния бюджет е гласувано отпадане на акциза върху газа, който е в размер на 0,60 лева на мегаватчас, само че компенсацията е оскъдна в размер на 0,003 елементи от цената.

Газът е безценен, само че за сметка на това го няма, сподели Добрев, базирайки се на думите на шефа на " Булгаргаз ", че за август не са обезпечени задоволителни количества. Ситуацията била същата и до края на годината.

Според него това предвещава въвеждане на ограничаващ режим у нас.

" След септември България няма 3 милиарда кубика газ, има 1 милиарда кубика азерски газ - 1/3 от нужното, защото България няма контракт за задоволително доставки, който да обезпечат количества, нужни на страната. ", изясни той.

Затова и липсвало предложение за август - тъй като нямало количества от една страна, и от друга - тъй като трябвало да се разгласи ново повишаване с 20-30%.

Ще е извънредно непочтено да избягате в този момент и да оставите страната в този безпорядък и президента да разчиства вашите бакии, обърна се той към ръководещите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР