От първи септември се въвежда нова стоматологична услуга по Здравната

...
От първи септември се въвежда нова стоматологична услуга по Здравната
Коментари Харесай

От днес: Нова „екстра“ по здравна каса, но само за хора над 65 години

От първи септември се вкарва нова стоматологична услуга по Здравната каса. Хората от 65 до 69 години ще имат правото на цялостна зъбна протеза. Услугата е пробна и ще продължи до април идната година.

В хода на работата ще стане ясно дали ще последва предоговаряне и увеличение на възрастовата граница, защото съгласно стоматолозите от тази услуга действително се нуждаят по-възрастните хора.

Към момента няма никаква изясненост какъв брой хора сред 65 и 69 години имат нужда от цялостна зъбна протеза.

Според доктор Красимира Сариева - ръководител на Районната гилдия на Българския лекарски съюз, от тази услуга действително се нуждаят по-възрастните пациенти.

" След 70 години, тогава към този момент е по-пълното обеззъбяване, само че в този момент по този начин са решили да бъде стартът на услугата - от по-ограничена възрастова група, в която има по-малко хора тотално обеззъбени, с цел да се види по какъв начин ще стартират нещата ".

Новата услуга няма да е изцяло безвъзмездна, защото НЗОК поема единствено труда на зъболекаря.

" Касата заплаща на зъболекаря 200 лв. твърдо, а пациентът ще си заплаща зъботехническата услуга. Цената на услугата зависи към този момент от лабораторията, в която ще се създава тази протеза ".

При идващото договаряне с НЗОК от Българския лекарски съюз ще упорстват за разширение на възрастовата граница над 75 години, с цел да може услугата да доближи до пациентите, които действително се нуждаят от нея.

" В тази възрастова група, в случай че има цялостно обеззъбяване, пациентът въобще не може да употребява услугите на НЗОК, тъй като като няма зъби, нито пломби може да направи, нито зъби може да вади, по този начин най-малко да си направи една протеза, с която да може да се храни. Така че, когато стартират договарянията с НЗОК и от Българския лекарския съюз - нашата комисия, тогава към този момент ще може да се разясняват тези неща ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР