От парламентарната група на Възраждане“ излязоха с декларация за АЕЦ

...
От парламентарната група на Възраждане“ излязоха с декларация за АЕЦ
Коментари Харесай

„Възраждане“: Зачеркнахте възможността България да се превърне в енергиен лидер на Балканите

От парламентарната група на „ Възраждане “ излязоха с декларация за АЕЦ " Белене ", която депутатът Йордан Тодоров прочете от трибуната в Народното събрание. 

 

Само в границите на два дни вие, по-голямата част от определените от българския народ в тази зала, показахте, че сте способни извънредно бързо да унищожите България. Само в границите на два дни внесохте предложение и с гласуването си в пленарна зала зачеркнахте опцията България да се трансформира в бъдеще в енергиен водач на Балканите, уточни Тодоров.

 

Той добави, че вземането на съществени решения за развиването на нуклеарна енергетика, като най-сигурен и важен нисковъглероден източник на електрическа сила, са скъпи, сложни и виновни. По думите му те са стратегически и дълготрайни и не би следвало да се трансформират с идването на всяко последващо държавно управление, още по-малко под геополитически или наднационален напън.

 

Днес напълно почтено може да кажем на българския народ, че заради неналичието на призната настояща тактика за стабилно енергийно развиване и водените политики на парче, без ясна визия за развиване на енергийния бранш, проблемите в енергийния бранш ще се задълбочат, счита Тодоров.  Той означи и неналичието на всевъзможни оценки какъв брой нови нуклеарни мощности ще бъдат нужни, с цел да бъде посрещнато възходящото търсене на електрическа сила в средносрочен и дълготраен проект.

 

По думите му през последните години енергийните специалисти все по-твърдо заставали зад визията, че нуклеарната енергетика е единствената опция най-малко в идващите 100 години. 

 

Като страна с обичаи в потреблението и ръководството на атомна електроцентрала, най-логичен би бил цивилизационният избор България да продължи да употребява и развива този бранш, счита Тодоров. По думите му със основаната през годините обратно научно-техническа база, насъбрания опит и подготвените експерти бихме могли да мислим за реактор от ново потомство или даже за създаване и внедряване на планове за дребни модулни реактори. 

 

Според него на първо място това най-логично би било да се създадат първите стъпки към построяването на седми и осми енергоблок на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", като заместващи мощности на пети и шести енергоблок, които могат да работят до към 2050 година  Тодоров сподели, че дружно с тези благоприятни условия имало още една, която „ вие- с политическата си взаимозависимост, липса на стратегическа политическа мисъл и план- тотално унищожихте в рамките единствено на две денонощия “  – опцията за завършването на АЕЦ " Белене ".

 

Тодоров уточни, че има два вероятни разновидности за създаване на нуклеарни мощности – потребление на към този момент закупените и доставени съветски реактори и прилежащо съоръжение и технологията на американската компания „ Уестингхаус електрик “. В близкото минало били направени оценки на сумата, нужна за дотъкмяване на АЕЦ " Белене " с към този момент закупените съветски реактори – сред седем и девет милиарда лв. за всеки от двата енергоблока. Американската компания е индикирала цена от към 30 милиарда лв. за нуклеарен реактор със същата конфигурирана мощ, експлоатационен живот и идентична технология в нуклеарната част на реактора. Основните разлики са в системите за отбрана, изясни Тодоров. 

 

Според него поради наложените през последните години наказания от страна на Европейския съюз и в частност от България против Руската федерация, довършването на АЕЦ " Белене " " от съветската компания е невероятно, а алтернативата все още е единствено една – да закупим американската технология. 

 

Изводът от всичко това е, че с изключение на милиардите, нанесени вреди върху българската стопанска система след прекъсването на доставките на съветски природен газ и петрол, държавното управление на Кирил Петков, поемайки и прилагайки европейските наказания против Русия, непосредствено е ощетило българската страна с 40 милиарда лв., разяснява депутатът.

 

Тодоров означи, че е напълно обикновено да считаме и да се надяваме, че спорът в Украйна скоро ще завърши, геополотическата конюнктура ще се промени, а естествените външнотърговски взаимоотношения сред Русия и България, и Европа ще бъдат възобновени, с което ще стане допустимо и инсталирането на съветските реактори в АЕЦ " Белене ".

 

По думите му вместо да изчакат търпеливо това да се случи, съдружните сътрудници ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ приели решение да продадат съветските реактори на Украйна за 1,2 милиарда лв. – цена на договарянето им през 2006 година и доста под пазарната цена в актуалната пазарна действителност. 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР