От парламентарната група на ГЕРБ-СДС внасят законопроект за изменение и

...
От парламентарната група на ГЕРБ-СДС внасят законопроект за изменение и
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага да се издават карти „българин“ на наши сънародници зад граница

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС внасят законопроект за изменение и допълнение на Закона за персоналните документи. С него се планува въвеждането на карта “българин ” за хората, живеещи зад граница, с българско съзнание. Такава концепция имаше през 44-ото Народно заседание, когато сред първо и второ четене на промени в Закона за персоналните документи, от “Обединени патриоти ” желаеха основаването точно на подобен документ за идентификация, оповестява „Монитор“.

За да получат персоналната карта, хората с българско съзнание зад граница ще би трябвало да дават акт за раждане в България или подобен на техните предшественици от последните 3 генерации и декларация за принадлежност към българската общественост. Освен това те би трябвало да положат тест по познания по българския език. Картите ще дават права на българските диаспори, които ще са съвсем равни с тези на българските жители. Те ще дават правото за работа, достъп до обществената система и здравна помощ.

Документите ще могат да се подават както в административни звена у нас, по този начин и в българските представителства в чужбина.

ГЕРБ внасят и оферти за ремонти в още 2 закона – Закона за убежището и бежанците, с който желаят споразумяване на правилник за посрещане, култивиране и обслужване на бежанците, както и в Закона за доброволчеството. Според депутатите те са значими в актуалната обстановка на война в Украйна и все множеството бегълци, търсещи леговище у нас.

Радомир Чолаков изрази своето терзание, че ръководещото болшинство не изиска да ги включи в днешния дневен ред, а вместо това дебатира по законопроекти, които съгласно него следва да изчакат „по-спокойни времена“. В момента в пленарната зала народните представители преглеждат промени в Закона за предучилищното и учебното обучение. След него те ще се захванат със Закона за младежта и Гражданскопроцесуалния кодекс.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР