От Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме. Какви

...
От Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме. Какви
Коментари Харесай

Историите на две знамена светини: Най-известният и най-непознатият символ на Българската армия

От Освобождението до през днешния ден Българската войска няма пленено знаме. Какви са историите зад шевиците на две флагове светини – Самарското и това на Горнооряховските въстаници?

Разказ за най-известното и за най-непознатото, само че само българско знаме, взело участие в боевете за свободата на България.

Бойните флагове са светиня за всеки българин. Всеки открива нещо мистично и свещено.

В актуалната ни история култът  към знамената е сложено от освободителните битки, когато разнообразни хайдушки чети са изработвали свои флагове.

Още преди Априлското въстание подготовката на байраците е била обред от изключително значение.

Кулминацията на традицията би трябвало да търсим в боевете на Руско-турската освободителна война, описа пред bTV историкът Деяна Костова от НВИМ.

Самарското знаме е най-разпознаваемото. Извезано е от монахини и има две лица - от едната са облиците на св. св. Кирил и Методий, а от другата е обликът на Иверската богородица. Дело са на петербургски художник.

Всички сме чували за епичните боеве за Самарското знаме край Стара Загора, сраженията на Шипка и багра при Шейново. За героизма на опълченците при опазването му от турската войска.

Твърде малко обаче знаем за единственото българско знаме, което храбрата тайфа на Горнооряховските опълченци са развявали, както и за хората, чийто труд стои зад тяхното основаване.

Знамето е предопределено за Горнооряховската чета през Априлското въстание 1876 година, ушито от женското сдружение " Просвета ". То обичайните знаци на българското опълчение.

В актуалния музей, какъвто е Националният военно-исторически музей,  възрастните могат сами да потънат в историята и самичък да потърси истината.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР