От основаването си преди 55 години EBM-Papst GmbH разцъфтява благодарение

...
От основаването си преди 55 години EBM-Papst GmbH разцъфтява благодарение
Коментари Харесай

Германия е такава заради своето производство. Но бъдещето е много по-различно

От основаването си преди 55 години EBM-Papst GmbH разцъфтява с помощта на един артикул: вентилатори - хиляди модели от дребни за купетата на коли до големи такива за изстудяване в промишлеността. Компанията е пример за успеваемост и точност, деликатно преценявайки всички собствен ход в процеса по произвеждане, написа Bloomberg.

За да тества устойчивостта им, EBM тества своите вентилатори с електромагнитни талази, жега, замразява ги и след това мери и най-дребните трептения в изолирана стая, построена върху пружини, с цел да отстрани всевъзможен външен звук.

Но основният изпълнителен шеф Щефан Брандл споделя, че през днешния ден компанията среща проблем, с който не може да се оправи по обичайния метод: по какъв начин да просперира в цифровата епоха, в която технологии като дейта майнинг и изкуствен интелект - а не инженерната акуратност - ще решат кои са спечелилите.

Затова Брандл, който поема поста през януари 2017 година, основава вътрешен стартъп, назова EBM-Papst Neo - нещо като тинк-танк за милениали, осведомени с технологиите, който да помогне на производителите от остарялата школа да намерят пътя в новата стопанска система.

" Продаваме хардуер и растем, само че би трябвало да сме наясно какво може да промени бизнес модела ни на следващия ден ", споделя Брандл.

Компанията има 14 000 чиновници и през 2017 година очита доходи от 1,9 милиарда евро, покачване от 13 % по отношение на миналата.

Производството дава отговор за съвсем една четвърт от немската стопанска система. Иначе казано, този дял е два пъти по-голям от този в Съединени американски щати. И по тази причина страната е изключително застрашена от цифровата епоха.

ZEW Centre за Европейски стопански проучвания пресмята, че към 10% от работните места в най-голямата европейска стопанска система могат да изчезнат. В най-малко 40% от немските корпорации - в това число колоси като Volkswagen, Bayer и Allianz, към този момент има новосъздадена високопоставена мениджърска позиция, която би трябвало да откри решение на този проблем. Притеснението е, че фокусът на германците към съвършеното инженерство оставя на назад във времето цифровите технологии, които през днешния ден би трябвало да са приоритет.

" Конкуренцията през днешния ден не е единствено Европа и Съединени американски щати, само че и Китай ", споделя Кристофър Майнек от групата Bitkom.Преди десетилетие EBM научава тъкмо мъчителна може да бъде смяната. Евтината конкуренция от Азия накара компанията да излезе от бизнеса с вентилатори за преносими компютри, защото не съумява да предложи толкоз ниски цени. И това се оказва моментът, в който сдружението схваща къде е най-голямата? накърнимост в изменящия се пейзаж.

Стартъпът, основан от Брандл, гълтам по един милион евро годишно. Той е наел петима преди малко приключили студенти от бизнес и софтуерни специалности.

Целта е продажбите на хардуер да се трансфорат в носещ повече доходи бизнес. Например, посредством събиране на данни от сензорите на вентилаторите, с цел да бъде планувано по кое време някой от съставените елементи може би е напът да се счупи и ремонтът да бъде осъществен преди този момент.

Германия може да се похвали с невероятни автомагистрали, само че за сметка на това интернет инфраструктурата изостава. Скоростта на връзката е по-ниска от тази в Испания, Португалия и даже Казахстан.

И това се оказва проблем за дребните и междинни предприятия, постоянно намиращи се в селски региони, които са гръбнакът на немската промишленост.Самата Ангела Меркел неотдавна назначи топ консултант по дигитализацията, чиято роля е да свързва огромните компании със стартъпите и да промотира приемането на технологии като изкуствен интелект, 3D принтиране и блокчейн.

Има знаци, че Германия набира скорост. В Берлин Deutsche Telekom AG сътвори една от най-амбициозните 5G мрежи в Европа. И телекомът харчи над 5 милиарда евро, с цел да построи 60 000 километра оптични връзки през тази година.Брандл е склонен, че инфраструктурата е основна, само че се тормози, че компании като Amazon или Alibaba могат да застанат сред него и клиентите му и да разрушат главните на бизнеса му. Затова, споделя той, и останалите немски мениджъри би трябвало да бъдат отворени към начинания като неговия стартъп. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР