От опозиционната партия призоваха министъра на външните работи Буяр Османи

...
От опозиционната партия призоваха министъра на външните работи Буяр Османи
Коментари Харесай

Опозицията в Скопие поиска оставката на Османи, говорил на албански на официална среща

От опозиционната партия приканиха министъра на външните работи Буяр Османи да подаде оставка, и упорстват за наказателна отговорност за Османи, " защото е уронил репутацията на страната ", оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Северна Македония Маринела Величкова.

" От формалната среща на Османи с министъра на външните работи на Испания, през конференцията ясно се вижда, че Османи употребява единствено албански език, макар че е ясно кой е формалният език на (Република Северна) Македония за интернационална приложимост, избран от конституцията. Това държание е нарушаване на конституцията на страната, само че и на Рамковия контракт ", сподели в изказване представителят на ВМРО-ДПМНЕ Мария Митева.

От Министерството на външните работи на Северна Македония дадоха отговор, че " по време на Великденските празници ВМРО-ДПМНЕ основава етническо напрежение и разделяне в обществото посредством потребление на неистини " и изпратиха клип от конференцията с Хосе Мануел Албарес Буено като доказателство.

" Всички събития, проведени от Министерството на външните работи, които са чести, обществени и многочислени, постоянно са съобразени със Закона за езиците. На всяко събитие министърът се обръща към родната общност на двата публични езика, избрани от конституцията и Закона за езиците, като Министерството на външните работи обезпечава превод ", написа в позицията на Министерството на външните работи.

От ведомството упорстват от ВМРО-ДПМНЕ да дават доказателства за изказванията си или обществено да се извинят " за ненужното основаване на разстройване на етническа основа в обществото ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР