От Община Габрово информират, че във връзка с тревожни сигнали

...
От Община Габрово информират, че във връзка с тревожни сигнали
Коментари Харесай

Предприети са действия във връзка с появил се нов вредител в лесопарк Градище

От Община Габрово осведомят, че по отношение на тревожни сигнали на жители за поява на Борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa Schiff) в лесопарк „ Градище “,са подхванати дейности от страна на Търговско предприятие ДГС – Габрово. На 04.01.2023 година е осъществена и взаимна инспекция с Лесозащитна Станция - София, по време на която е установено обезлистване на насажденията под 10%. Предвид това, че територията съставлява лесопарк с социална значителност, приоритет е предпазването на посетителите и недопускане разпространяване на вредителя.

С цел ограничение на вредите, Лесозащитна Станция - София е направила наставление на Търговско предприятие ДГС Габрово да извърши лесозащитно мероприятие в горските територии държавна благосъстоятелност – механична битка посредством залагане на феромонови уловки и периодически наблюдения върху засегнатите насаждения. Целта е да се уловят мъжките пеперуди, което да докара до понижаване на числеността. Ще се прави разбор – периоди на летеж на пеперудите и мониторинг на динамичността на числеността на вредителя в даденото насаждение.

От ДГС – Габрово разясняват, че Боровата процесионка атакува всички типове борове от р. Pinus, главно черния и белия бор. Вредителят е изцяло нов за нашия район – следи се за първа година. Появата му евентуално се дължи на настъпващите климатични промени и аномалии. Гъсениците от типа Борова процесионка са покрити с хиляди мънички космички, които съдържат провокиращ протеин, наименуван тауметопоеин. Ако тези космички влязат в контакт с хора и животни, те могат да причинят мъчително раздразнение на кожата, очите, гърлото и обриви, а в редки случаи и алергични реакции. Ето за какво е належащо посетителите на Лесопарк „ Градище “ да внимават и заобикалят контакт с вредителя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР