От Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио

...
От Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио
Коментари Харесай

Стоянка Бонева от трио „Българка“ превърна дома си в музей

От Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

„ Животът ми е толкоз прелестен. Със фамилията и песните минава доста леко, радостно ми е “. С тези думи обичаната пиринска певица Стоянка Бонева посрещна своята 85-годишнина. Винаги усмихната и гостоприемна, тя се радва на деца, внуци и правнуци, на които постоянно запява майчините песни от родното Марикостиново. На 3 февруари алтовият глас на трио „ Българка “ навърши 85 години.

Запазила бодрия си дух и жизнеспособност, изпълнителката на песента „ Лудо младо “ е трансформирала дома си в музей. Домашната експозиция в жилището споделя за целия изпълнителски живот на Стоянка Бонева. В продължение на 36 години е солистка на Ансамбъла за национални песни на националното радио, където работи до пенсионна възраст, има стотици записи.

„ Никога не съм мислила в младите си години, че ще стана национална певица, и то известна. Била съм напълно елементарна жена и даже съм работила като кранистка в Перник, колкото и да се коства необикновено в този момент. Там се срещнах със брачна половинка ми, с който имаме 65 години фамилен живот. Ние сме шест деца на мама и на тате и като се съберем всички, ставаме цялостен отбор. Имам двама синове - Петко и Владимир, внуци и правнуци, с които се гордея “, споделя Стоянка Бонева.

Сладкогласната певица чака с неспокойствие пролетните месеци, с цел да тръгне със брачна половинка си Стоян за родното му село Долна махала, Пловдивско, където прекарват доста от дните си на мира и измежду природа. Там тя се включва в изявите на локалната фолклорна група.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР