От НФСБ ще съобщят окончателното си решение дали да напуснат

...
От НФСБ ще съобщят окончателното си решение дали да напуснат
Коментари Харесай

НФСБ тупка топката още един ден. Щели кажат дали напускат властта утре

От НФСБ ще оповестят окончателното си решение дали да изоставен ръководещата коалиция на следващия ден на брифинг в централата на партията.

Това се схваща от декларация на партията на вицпремиера Валери Симеонов. Ръководството на групировката два дни умува дали да останат във властта или не, само че и през днешния ден не оповести решението си. До съвещанието на управлението се стигна след решението на премиера Бойко Борисов да изиска оставките на трима министри поради тежката злополука край Своге, при която починаха 17 души. Още в петък Симеонов разгласи, че министър председателят не се е съветвал авансово с съдружните си сътрудници от " Обединените патриоти ". Тогава от Вътрешна македонска революционна организация също оповестиха, че решението не е било съветвано с тях. От групировката на Каракачанов желаят ексклузивен съдружен съвет, с цел да получат пояснения. От тримата водачи на " Обединените патриоти " само Сидеров е удовлетворен от решението на премиера за оставките.

В днешната декларация на НФСБ се споделя, че депутатите на Симеонов ще гласуват срещу оставките на министрите Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков. В нея се подлага на критика и обстановката в ръководещата коалиция. " Искаме да напомним на съдружните ни сътрудници, че девизът на партията ни, признат и за лозунг на обединението, е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, а не РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО! ", пишат от партията на Симеонов и акцентират, че са срещу " едноличния жанр на ръководство на Борисов във връзка с фрагментите, който не е координиран с съдружните сътрудници ".

" Политическото съглашение сред нас и сътрудниците ни не беше за да избутаме някак си европредседателството, да понаместим партийните централи в квотните министерства, да се вършим, че не виждаме ширещата се корупция, лобизъм и безвластие ", споделят още от НФСБ.

Ето какво написа в позицията на НФСБ:

" НФСБ е срещу едноличния жанр на ръководство на Борисов във връзка с фрагментите, който не е координиран с коалиционите сътрудници и който е в несъгласие с т. 6 от Коалиционното съглашение.

Трескавата промяна на управителни фрагменти ликвидира държавността и нанася тежък удар върху опцията за осъществяване на съдружната стратегия. Нелогичната промяна на министри, заместник-министри и държавни чиновници основава професионален недостиг и бойкотира осъществяването на програмата.

Всяко едно ново предопределение изисква време за опознаване на ресора и създаване на ефикасни взаимоотношения във ведомството. Честите смени на хора, заемащи управителни постове, пораждат краткотрайно напрежение и парализа в цели ресори.

Смяната на министри, без каквото и да било съображение, постоянно даже без обикновена човешка логичност, основава възприятие на неустановеност измежду останалите членове на Министерски съвет, защото въпросните уволнения не са вследствие на несправяне с работата, а от инцидентни произшествия, маргинални режисирани митинги или недоказани обвинявания.

Как можем да чакаме, че построени с десетилетия експерти ще извършват съзнателно служебните си отговорности, когато са сложени под всекидневен боязън да бъдат уволнени без съображение и без причина, унизени пред обществото и принудени да показват въпросните уволнения като свои персонални решения за оставка.

За какви политически уволнения можем да приказваме, когато нито един от уволнените министри – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, няма директна виновност за породената от отклонилия вниманието си водач злополука. В същия ден през този сектор са минали безпроблемно над 4000 МПС при много по-тежки условия – пороен дъжд, засилен трафик и други, само че аварирал е единствено въпросният рейс, което навежда към съществена причина – неточност на лидера.

Каква е „ политическата ” виновност на поелите „ политическа ” отговорност министри, откакто уволнението им не е осъществено с политическо решение на обединението. Нещо повече, часове след уволнението на тримата министри, членове и симпатизанти на ГЕРБ образуваха групи във фейсбук в тяхна поддръжка, в това число с присъединяване на депутати от ГЕРБ.

За всеки обикновено мислещ човек е подозрително дали повода за трагичния случай в Своге е некачествена асфалтова настилка, при изискване, че безусловно през вчерашния ден бяха взети проби за проучвания. Тази версия беше пробутана в първите часове след злополуката, лишила 17 човешки жертви, от некомпетентни публицисти и комфортно бе поета от опозицията и от част от ръководещите.

На кой естествен човек не му е ясно, че с въпросните уволнения министър-председателят цели бързо погасяване на публичното недовоство и запазване на персоналният рейтинг.

Генерал Николай Петров беше уволнен заради отправени неоснователни обвинявания към приятеля на щерка му. По тази логичност можеше да бъде уволнен, да вземем за пример, поради това, че братовчед му е минал на червен светофар.

В прорез с Конституционното разделяне на управляващите министър-председателят се намеси жестоко в работата на Народно събрание и уволни ръководителя Димитър Главчев поради това, че приложи правилника на Народно събрание по отношение на нарушаваща го депутатка от Българска социалистическа партия. За следващ път върху репутацията на честен човек беше лепнато леке.

Бившият министър на енергетиката, сегашен депутат и ръководител комисията по енергетиката в 43 и 44 Народно събрание Делян Добрев бе посъветван да си подаде оставка заради безпочвени обвинявания на опозицията.

Това беше първият от цяла поредност великодушни реверанси на ГЕРБ към неособено смислената съпротива в лицето на Българска социалистическа партия. Благодарение на тази поредност от жестове Българска социалистическа партия втвърди редиците си, преодолявайки вътрешните битки за власт. През последните месеци, напипваща уявизмостта на управлението на ГЕРБ, Българска социалистическа партия дефинира политическия дневен ред на страната, провокирайки скандал след скандал.

Заради познанството си с шефка на частна компания, в развой на осъществяване на частна договорка, Теменужка Петкова бе принудена доброзорно да си подаде оставка, която обаче не бе призната.

Изграденият в системата на труда и обществената политика кадър Бисер Петков бе идващият „ оставчен ” от министър-председателя в устрема му да потуши следващия нападателен митинг пред Народно събрание.

Заместник-социалният министър Росица Димитрова, също потвърден експерт, бе доброзорно отстранена поради „ закононарушение ”, че е пътувала със самолетен билет за бизнес класа, закупен в последния миг от протокола на МТСП.

Едва ли има добряк, на който да не му е ясно, че в самолета, на стадиона и в театъра последните билети се продават най-скъпо. Димитрова бе уволнена не поради несправяне със отговорностите си, а поради присъединяване във значим интернационален конгрес, на който е показала страната.

В същото време, една друга министърка си направи селфита с известни хора в Холивуд по време на церемонията на връчване на Оскарите. На нея не й бе потърсена сметка с какви средства е летяла до Съединени американски щати и обществеността в последна сметка не разбра коя е благотворителната компания, поела разноските за това наслаждение.

С един размах бе обезглавено управлението на МЗХГ. Този път бяха „ оставчени ” Цветан Димитров, Георги Праматаров и Златка Възелова. Тези уволнения пък бяха поради режисиран митинг пред Министерски съвет на псевдоживотновъди, ловко намърдали се и в абсурда с чумата по дребния рогат добитък в Странджа.

Естествен би бил въпросът за какво Политическа партия НФСБ слага тематиката за оставките на фрагменти на ГЕРБ. Отговорът е обикновен – ние сме обезпокоени от този модел на ръководство, който слага под риск осъществяването на съдружната стратегия на държавното управление.

Трупащият разочарования от близо 30 години български народ чака от ръководството решение на тежките проблеми, а това може да стане единствено с предприемане на смели и решителни дейности от смели и решителни експерти управленци. Еднолично провежданата кадрова политика на премахване на виновни експерти без причини и по аргументи, несвързани с тяхната работа, основават възприятието на неустановеност и боязън измежду техните сътрудници в Министерски съвет и в държавната администрация като цяло. Това предопределя назначение на страхливи и изпълнителни „ калинки ”.

България се намира в интервал на тежка демографска рецесия, която в най-голяма степен визира образованите, интелегентни и кадърни хора. Вярна е приказката, че за министри постоянно ще се намерят искащи, само че НФСБ със угриженост слага въпроса за кадровият капацитет на ръководство. Оставките на потвърдени експерти не могат да бъдат противоотрова за всяко инсценирано неодобрение, клюки и компромати, раздухвани от искащи нашия неуспех медии.

Държавното ръководство неизбежно носи и негативи и вземането на бързи популистски пожарогасящи решения е мас единствено за тези десетина %, не изключително интелегентни и мразещи всичко сънародници. Този модел на ръководство отблъсква както симпатизантите на ръководещите партии, по този начин и тези 40-50% негласуващи, за които е обидно профанизирането на политиката. Всички те имат упования, само че не виждат съществени промени.

Ние от НФСБ още един път подчертаваме, че тежките промени би трябвало да бъдат извършени и отговорността за това би трябвало да бъде неизбежно понесена. Няма по какъв начин да се харесаме на всички. Искаме да напомним, че девизът на партията ни, признат и за лозунг на обединението, е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, а не РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО!

Политическото съглашение сред нас и сътрудниците ни не беше за да избутаме някак си европредседателството, да понаместим партийните централи в квотните министерства, да се вършим, че не виждаме ширещата се корупция, лобизъм и безвластие.

НФСБ ще гласоподава срещу оставките на Нанков, Радев и Московски.

По отношение на присъединяване на НФСБ в обединенията и ръководството на страната, следва политическа декларация на Националния изпълнителен комитет на партията, която ще бъде огласена на брифинг на ул. „ Раковска ” 134 на 3 септември 2018 година, от 12,00 ч "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР