От незапомнени времена вирусите придружават хората, паразитират и мутират, придобивайки

...
От незапомнени времена вирусите придружават хората, паразитират и мутират, придобивайки
Коментари Харесай

10 смъртоносни вируса, които са винаги около нас

От незапомнени времена вирусите съпровождат хората, паразитират и мутират, придобивайки все нови свойства, с цел да оцелеят в човешкото тяло.

Човекът от своя страна непрестанно търси способи за ефикасна битка с вирусите, написа Това са ваксини, серуми, плазма с антитела и разнообразни медикаменти, които имат антивирусен резултат.

Веднъж на 100-200 години се появяват както вирусни, по този начин и бактериални инфекции, само че през последните три века сме атакувани най-вече от вируси. Това още веднъж се дължи на тяхното многообразие, дейна разновидност и дребен брой характерни медикаменти.

1. Бяс: смъртност - 100%

Това заболяване съществува от доста епохи и няма да изчезне, до момента в който хората са заобиколени от животни - домашни и диви. Вирусът се предава посредством ухапвания в слюнката на инфектирани животни. Вирусът навлиза в тялото и след няколко седмици или месеци може да докара до гибел.

2. Ебола: смъртност - 90%

По-рано тази зараза се наричаше хеморагична тресчица. Към днешна дата са открити 4 типа вируси, които предизвикат Ебола. Вирусите се предават при контакт с физиологичните (и патологичните) тайни на инфектирания. Проявите на зараза са извънредно мъчителни: кожен обрив, диария, повръщане, чернодробна и бъбречна непълнота, кървене от всички места. Смъртността е към 90%.

3. Треска Лухо: смъртност - 80%

Близък родственик на вируса, който предизвиква тресчица Ласа. Общо в света са регистрирани 5 случая на болестта. Четиримата инфектирани са умряли. По този метод смъртността е 80%, само че в случай че вирусът се популяризира по-нататък, може да бъде по-лошо. В природата вирусът на тресчица Лухо се намира в телата на гризачи, контактът с тяхната урина или екскременти може да ви разболее.

4. Марбургски вирус: смъртност - до 90%

Предава се посредством контакт с всевъзможни човешки течности, в това число кръв. Освен това болестта се придвижва от прилепи и диви маймуни, които туристите обичат да хранят.

Проявите са сходни на тези на Ебола, а смъртността е до 90%. Смъртта нормално настава от солидно кървене от всички физиологични отвори.

5. Едра шарка: смъртност - до 90%

Днес вирусът на вариола се среща единствено в лаборатории и се смята за биологично оръжие. По едно време, когато едрата шарка предизвика епидемии, смъртността доближава 90%. А тези, които съумяха да оцелеят, получиха като „ подарък “ ужасни обезобразяващи белези от струпеи по лицето и тялото си.

6. Маймунски херпес В: леталност - до 80%

Първоначално от болестта са наранени единствено макаците. Но и хората могат да се заразят с него, в случай че върху кожата попаднат тайни на заболели животни. Смъртност - до 80%. Прояви - главоболие, тресчица, уязвимост, болки в мускулите. След това се причисляват диария и повръщане, зной, хълцане, изтръпване на кожата, респираторни нарушавания - тогава единствено гибел.

7. Вирус Нипа: смъртност - до 78%

Заболяването е известно от 1999 година и се придвижва от прилепи и свине. Едно от най-новите огнища на вируса породи в Индия през септември 2021 година Смъртността доближава 78%, измежду основните прояви са мозъчно увреждане с развиване на енцефалит и признаци на простуда. Характерни са кашлица, болки в гърлото, по-късно уязвимост, преминаваща в дезориентация и кома. Няма лек за вируса.

8. Кримско-конгоанска хеморагична: смъртност - до 50%

Ако предходните инфекции заплашват най-много тези, които пътуват доста и живеят в по-топъл климат, тогава този вид се среща в Крим, на юг. Леталитетът му варира от 10 до 50% според от това по кое време е разпознато болестта. Симптомите включват простуда, кървене, диария, повръщане, потрес и бъбречна непълнота.

Източници на вируса са гризачи, които заразяват добитъка. Хората могат да се заразят от ухапвания от кърлежи.

9. Хантавирус: леталност - над 50%

Среща се в Северна и Южна Америка, хората се заразяват от разнообразни типове гризачи. Първоначално болестта е доста сходно на простуда - кашлица, тресчица и зной на фона на уязвимост и унесеност. Дори при цялостно лечениесмъртността е до 36%, без него - всички 50% и повече.

10. Треска Ласа: смъртност - до 50%

Предава се от гризачи, които могат да замърсят облекла, спално долни дрехи или храна с изпражненията си.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР