От неправителствената организация "Спаси София" обявиха, че приетите днес от

...
От неправителствената организация "Спаси София" обявиха, че приетите днес от
Коментари Харесай

Спаси София: Имената на спирките по линия 3 на метрото са объркващи и нелогични


От неправителствената организация "Спаси София " оповестиха, че признатите през днешния ден от комисията по просвета и обучение имена на спирките по линия 3 на столичното метро са объркващи и не дават отговор на никаква логичност. Те се разграничават доста от имената, които бяха определени от жителите след гласоподаване онлайн, извършено от "Спаси София ".

Тъй като решението на комисията не е дефинитивно и следва имената да бъдат одобрени през 2019 година, от "Спаси София " молиха към столичния кмет Йорданка Фандъкова да не позволява те да бъдат признати, както са утвърдени в този момент.

Ето какво се споделя в обръщението на групата:

Не разбираме логиката на кръщаване, не разбираме, за какво комисията по просвета взема сходно решение, вместо комисията по превоз и не разбираме, за какво се позволяват решения, взети без да се обърне внимание на транспортната функционалност на метростанциите. Специално внимание обръщаме на следните имена:

1. Метростанция Тракия - макар, че метростанцията се намира на кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Витиня, тя е кръстена Тракия. Логика напълно липсва, тъй като улица с това име съществува, само че тя е зад парк Заимов, а в случай че задачата е метростанцията да е кръстена на историко-географската област, то тогава нещата получават смешен тип, поради че в тази посока се излиза от София в посока Мизия.

2. Метростанция Театрална - въпреки името да е хубаво, нормално сходни имена носят метростанции до националния спектакъл на съответната страна.

3. Метростанция Христо Ботев - Противно на всякаква логичност трансферните станции да носят идентични имена, комисията е решила да кръсти станцията на НДК - Христо Ботев, нищо че излаз на метрото към булеварда липсва, а той се намира на 200метра от метростанцията.

4. Метростанция Мизия - сходно неразбирателство, както и с метростанция Тракия. Улица с името Мизия съществува, само че тя е надалеч от кв. Овча Купел, а в случай че задачата е кръщаване на историко-географската област, още веднъж греда - Мизия е в противоположна посока...

5. Метростанции бул. България, бул. Цар Борис III, бул. Патриарх Евтимий - до този миг нито една метростанция не носи обозначение дали е кръстена на улица или бул.. Това е изцяло ненужно усложняване на имената, което не носи изгода за пасажерите. По същия метод, по който други метростанции носят просто имената Опълченска, Константин Величков или Вардар, по този начин и тук не е належащо да има сходни обяснения.

На графиката виждате признатото през днешния ден на комисия и резултатите от анкетата, която Спаси София организира преди повече от година и която беше изпратена до Столичната община.



От "Спаси София " приканват членовете на комисията по просвета и най-много нейният ръководител Малина Едрева да преомислят гласуваното.

Според тях имената на метростанциите би трябвало да носят транспортна информация за пасажерите, а не да бъдат плацдарм за отдаване на подправена респект на исторически персони или събития.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР