От неправителствената организация ''Спаси София'' алармират, че управляващите са внесли

...
От неправителствената организация ''Спаси София'' алармират, че управляващите са внесли
Коментари Харесай

Спаси София алармира за колосален харч, подписан от Фандъкова, ГЕРБ и ВМРО

От неправителствената организация ''Спаси София'' сигнализират, че ръководещите са внесли в Столичния общински съвет предложение за спомагателни 5 млн. лева, които да отидат за частния транспортьор МТК Гроуп. Градските деятели, които преди 4 години се бориха против концесията, споделят, че поради неизгодния контракт, който Общината е подписала, в този момент е принудена да дава от ден на ден и повече общински пари на компанията.

“Не единствено, че МТК ще вози на по-висока цена, съпоставено с общинския транспортьор “Столичен автотранспорт”, само че се планува и промяна на цената със задна дата, поради което Общината ще заплати 5 млн. лева от парите на данъкоплатците на частната компания. Това е нелогично, защото общинското дружество обслужва надалеч по-натоварени линии, в това число и със съчленени рейсове, и по тази причина има доста по-високи разноски.” - споделя Андрей Зографски от Спаси София.

Активистите напомнят, че главният мотив на ръководещите от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация в интерес на концесията, беше, че частният транспортьор щял да вози на по-изгодни цени от “Столичен автотранспорт”. Сега се оказва, че това е било неистина. “Корекцията на цената важи както за в бъдеще, по този начин и със задна дата. Има месеци, в които цената за МТК е била доста по-висока от тази на общинското дружество и концесията ни излиза златна. Най-лесните за употреба крайградски линии ни излизат по-скъпо, в сравнение с в случай че ги беше обслужвал общинският Столичен автотранспорт. Така най-малко облагата щеше да бъде за общинското сдружение, вместо да се търсят заеми и държавна помощ за него.” - безапелационен е самостоятелният общински консултант Борис Бонев.

От Спаси София напомнят, че преди 4 години са били срещу концесията, тъй като тя е неизгодна за Столичната община, а договорът е с неразбираеми клаузи и публичният интерес не е обезпечен. “Концесията беше показана като доста преференциална и единственото решение за градския превоз. Сега виждаме, че тя носи нови и нови проблеми, защото МТК съди Общината, която дава от ден на ден пари на компанията.

Прави усещане, че всеки отчет, обвързван с МТК има едно и също настоящо лице - Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация. Той е предложил първичния контракт за предоставяне на линиите на частната компания, той внася отчетите за увеличение на пробега и бизнеса на компанията, в този момент той още веднъж предлага още 5 млн. лева от парите на жителите да отидат за частника. “Настоявам от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация да обяснят на софиянци за какво са сключили неблагоприятен контракт, осигуряващ от ден на ден пари за една компания, вместо да се развива общинското транспортно сдружение. Защо са разрешили неразбираем контракт, тъй че Общината да бъде елементарно съдена, без да има съвсем никакви права? Този метод на ръководство не може да продължи тъй като ощетява обществените финанси и нарушава публичния интерес.” - съобщи Борис Бонев. Той пита и кмета, госпожа Фандъкова, докога ще мълчи за дейностите на общинските съветници от болшинството.

Припомняме, че единствено в последните седмици, общинският консултант Карлос Контрера се впусна в няколко абсурда. Именно той предложи ремонта на общежитието в Дружба, на цени в пъти над пазарните, още веднъж трансформира ул. Съборна в паркинг, а в този момент предлага и още пари за частния транспортьор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР