От Националното следствие отрекоха твърденията, че става въпрос за инсценировка

...
От Националното следствие отрекоха твърденията, че става въпрос за инсценировка
Коментари Харесай

В разследването на опита за атентат срещу Гешев се включват и чужди служби

От Националното разследване отхвърлиха изказванията, че става въпрос за инсценировка на опита за атентат против основния прокурор Иван Гешев. Заместник-директорът на следствието Ясен Тодоров съобщи, че в следствието се включват както израелските, по този начин и други партньорски служби. Възможно е да се направи следствен опит, който да възпроизведе още веднъж всеки подробност от гърмежа против кортежа, в който се движил Иван Гешев.
Прочетете още


От Националното разследване споделиха, че са назначени голям брой сложни експертизи, които да дадат безапелационни отговори на поредност от въпроси свързани с гърмежа пред кортежа на основния прокурор. До момента са подготвени единствено предварителните изводи на специалистите.

" Ударната вълна е била доста мощна, скоростта с която осколките са изхвърчали надвишава може би 10 пъти скоростта на патрон, изстрелян от автоматизирано оръжие, което има смъртоносен шокиращ резултат ", съобщи Ясен Тодоров, зам.-директор на Национална следствена служба, съобщи Българска национална телевизия.

Скоростта на патрон изстрелян от автоматизирано оръжие е сред 700 и 1000 метра в секунда. Изчисленията на специалистите демонстрират, че в тази ситуация началната скорост на осколките е била сред 7000 и 8000 метра в секунда. Взривното устройство е задействано отдалечено и е избухнало безусловно пред кортежа на основния прокурор.



" Предварителната информация е, че самата ударна вълна е изпреварила малко придвижването на автомобила, просто за елементи от секундата тя не го е поразила в колонката сред двете порти или в предната или задната дясна врата, където в действителност е бронираната част на автомобила. Самите специалисти ще кажат какви провали би нанесла тази ударна вълна с тези осколки, в случай че попадне в частта на автомобила, където се намира мотора, която не е предпазена ", съобщи Ясен Тодоров, зам.-директор на Национална следствена служба.

При гърмежа от мястото е изхвърлена и земна маса с дълбочина сред 30 и 40 сантиметра и диаметър от два - три метра. Днес от националното разследване обясниха за какво, съгласно тях, няма формиран по-дълбок кратер.

" Кратер може да има когато има ориентиран гърмеж надолу. Когато има ориентиран гърмеж в страни от пътя, целящ поразяване на МПС по пътното платно, ударната мощ е ориентирана настрана и няма по какъв начин да има кратер с огромна дълбочина ", съобщи Ясен Тодоров, зам.-директор на Национална следствена служба.

Разследващите не прецизират по какъв брой версии работят, само че споделят, че към този момент имат насоки, че атентатът е подготвян няколко месеца.



" Разкриването на участниците в него, които са евентуално поръчители, медиатори, директни причинители. Установяване на контактите сред тях, които при всички случаи са по някакъв метод засекретени и никой от тях не правил дейности с желанието те да бъдат разкрити от нас ", съобщи Ясен Тодоров, зам.-директор на Национална следствена служба.

От Националното разследване отхвърлят тезата, че гърмежът е инсцениран и насочат покана към създателите ѝ.

" Ако се наложи ние да вършим следствен опит, което е прекомерно евентуално, да вземат участие в него. Да се качат в един автомобил и да минат сега, в който ние възпроизвеждаме гърмежа, който се е случил ", съобщи Ясен Тодоров, зам.-директор на Национална следствена служба.

Според Ясен Тодоров в деня на гърмежа основният прокурор по изключение се е движил с брониран автомобил:

" Специално съм го питал постоянно ли се движи с брониран автомобил, не постоянно се движи с брониран автомобил. Не знам дали механически е допустимо непрекъснато да се движи с брониран автомобил ".

От партньорски служби проверяващите ще желаят подпомагане, в това число, в случай че е належащо и за сателитно наблюдаване на региона както в интервала преди гърмежа, по този начин и по време и след него.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР