От настоявания примирието в Либия да продължи, до заплаха за

...
От настоявания примирието в Либия да продължи, до заплаха за
Коментари Харесай

Конференцията за Либия - устойчив мир едва ли ще има

От настоявания примирието в Либия да продължи, до опасност за несъгласие на каквито и да е интернационалните оферти - това са настроенията преди започващата в Берлин конференция за обстановката в Либия. Тя ще се състои на 19 януари (неделя), напомня БГНЕС.
Преди три дни Германия публично разгласи провеждането на конференция за Либия на 19 януари в Берлин. На нея са поканени представители на Русия,  САЩ, Турция, Египет, Европейски Съюз, Организация на обединените нации и други страни. Премиерът на държавното управление на Националното съглашение (PNS) Файез Сарадж и командирът на Либийската национална войска (LNA) Халифа Хафтар обявиха, че ще участват.
Призив за по-дълго помирение
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще се упорства примирието да продължи и " всички външни сили " да се изтеглят от страната, съобщи представител на Държавния департамент.
" Държавният секретар Помпео ще беседва със международните водачи и ще упорства за три неща: първо, продължаването на примирието, второ, изтеглянето на всички външни сили от Либия и трето, връщането към мирния развой, който ще бъде управителен от самите либийци с поддръжката на Организация на обединените нации ", сподели той.
Според длъжностното лице, Съединените щати ще продължат да поддържат страните във вътрешнолибийския спор за реализиране на трайно спокойно решение на казуса. " Що се отнася до външните играчи, ние се застъпваме за това да няма външна или непозната интервенция. Не желаеме спорът да се разшири оттатък това, което към този момент е станало. Сега обстановката е такава, че задграничната интервенция единствено ще изостри филантропичната рецесия в страната ", сподели представителят на Държавния департамент.
Гневната Гърция
Гърция ще наложи несъгласие на политическо решение за Либия по време на Берлинската конференция, в случай че съглашението с Турция за обрисуване на морските зони не бъде анулирано, съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в изявление за гръцката телевизия " Алфа ". Изявлението обаче идва на фона на неналичието на покана към Гърция да взе участие в конференцията в Берлин.
Гърция се стреми да обезсили споразуменията сред Турция и интернационално приетото държавно управление на Либия за национално съглашение за военно съдействие и обрисуване на морските зони. Турският президент Тайип Реджеп Ердоган и ръководителят на приетото от Организация на обединените нации държавно управление на Файез Сарадж, контролиращо единствено част от територията на Либия, подписаха меморандум за морските зони и меморандум за военното съдействие в края на ноември предходната година. В Гърция меморандумите се смятат за противозаконни и нарушаващи суверенните права на страната - основно поради проектите за създаване на газопровода EastMed, който ще би трябвало да мине през турски води изключително освен това състояние на нещата. Атина упорства интернационалната общественост да признае меморандумите сред Ердоган и Сарадж за оскъдни. Турция съобщи, че всички съглашения са в сходство с интернационалното право.
Според Мицотакис е неприятно, че Гърция не е била поканена на срещата на върха в Берлин по отношение на решението на либийската рецесия. Той сподели, че страната е фактор на стабилността и предизвести, че Гърция няма да се съгласи на политическо решение за Либия, в случай че не се съобразят с нейните условия. Гръцкият министър председател съобщи, че е изпратил писма до всички сътрудници в Европейския съюз, до ръководителя на Европейската комисия и до ръководителя на Европейския съвет, а  днес, 17 януари, ще беседва по телефона с немския канцлер Ангела Меркел.
" Искам да бъда доста явен и го предадох на европейските си сътрудници. Гърция на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в никакъв случай няма да вземе политическо решение за Либия, което не включва унищожаване на тези меморандуми. Ще го кажа по-просто: Ще го наложим несъгласие на равнище външни министри. Така че, дано повторя: Гърция няма опция да се съгласи за политическо решение в Либия, което не изисква премахването на тези неприемливи меморандуми, изключително на меморандума за основаване на така наречен морските зони сред Либия и Турция ”, сподели Мицотакис.
Междувременно командирът на Либийската национална войска маршал Халифа Хафтар дойде в Атина на ненадейно посещаване нощес. Днес министър председателят Мицотакис ще се срещне с Хафтар.
Позицията на Италия
Италианският министър председател Джузепе Конте съобщи, че не изключва опцията войски на Европейски Съюз да бъдат изпратени в Либия за поддържане на мира в тази африканска страна след преустановяване на военните дейности сред страните в спора. Конте посети Алжир в четвъртък, където се срещна с президента на републиката Тебун, заяви РИА новости.
" Това е една от опциите, които ще разгледаме. Но би трябвало да съпоставим нашите позиции и да се опитаме да насочим обстановката към спокойно решение ", сподели министър председателят пред италианските кореспонденти, говорейки за дневния ред на идната конференция в Берлин.
Конте означи, че след прекратяването на военните дейности сред враждуващите страни може да се приказва за изпращане на войски на Европейски Съюз в Либия. " Когато военният вид бъде отсрочен, работата по изпращането на контингент за ходатайство и мир в Либия ще бъде вероятен вид. И към този момент можем да кажем, че сме отворени за това ", съобщи Конте.
Конте също назова " отличен сигнал " информация за готовността на командира на Либийската национална войска (LNA) Халифа Хафтар да взе участие в Берлинската конференция. В тази връзка той акцентира, че е належащо да се разиска бъдещето на Либия с присъединяване на представители на тази страна.
Европейски Съюз е значим - само че какъв брой?
" Днес европейците са по-активни във връзка с рецесията в Либия спрямо преди шест месеца. Но Турция и Русия играят доста значима роля сега ", съобщи висшият представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, съобщи Анадолската организация.
" Обявяването на преустановяване на огъня в Либия дава значима опция за обновяване на разговора и за политическо решение на рецесията. Сега страните би трябвало да го приложат напълно ", добави той.
" Европейски Съюз е подготвен да помогне в Берлин на мирния развой и напъните на Организация на обединените нации. Всички либийци заслужават мир и разцвет ", заключи Борел.
На 12 януари враждуващите страни в либийския спор оповестиха преустановяване на огъня в отговор на апела на президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин и се събраха в понеделник в Москва, с цел да подпишат съглашение, ориентирано към преустановяване на военните дейности и започване на политически разговор. След повече от осем часа диалози, ръководителят на държавното управление на Либия за национално съглашение (GNA) Файез ал Сарадж подписа съглашението за преустановяване на огъня, само че Халифа Хафтар, основаният в Източна Либия опозиционен военачалник, отпътува за Либия без да подпише съглашението, откакто изиска повече време да го обмисли.
В Либия се има два центъра на властта - този на Хафтар в Източна Либия, подсилен основно от Египет и Обединените арабски емирства, и GNA в столицата Триполи, което се радва на признанието на Организация на обединените нации.
През април предходната година силите на Хафтар започнаха военна акция за завладяване на Триполи, а на 12 декември Хафтар съобщи, че е наредил на бойците си да стартират " решителна борба " за завладяването на града. По данни на Организация на обединените нации повече от 280 цивилни и 2000 бойци са убити от началото на офанзивата на Хафтар над Триполи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР