От настоявания примирието в Либия да продължи, до заплаха за

От настоявания примирието в Либия да продължи, до заплаха за ...

Конференцията за Либия - устойчив мир едва ли ще има.

От настоявания примирието в Либия да продължи, до заплаха за вето на каквито и да е международни предложения - това са настроенията преди започващата в Берлин конференция за ситуацията в Либия. Тя ще се състои на 19 януари (неделя), припомня БГНЕС.
Преди три дни Германия официално обяви провеждането на конференция за Либия на 19 януари в Берлин. На нея са поканени представители на Русия,  САЩ, Турция, Египет, ЕС, ООН и други страни. Премиерът на правителството на Националното споразумение (PNS) Файез Сарадж и командирът на Либийската национална армия (LNA) Халифа Хафтар заявиха, че ще присъстват.
Призив за по-дълго примирие
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще се настоява примирието да продължи и "всички външни сили" да се изтеглят от страната, заяви представител на Държавния департамент.
"Държавният секретар Помпео ще разговаря със световните лидери и ще настоява за три неща: първо, продължаването на примирието, второ, изтеглянето на всички външни сили от Либия и трето, връщането към мирния процес, който ще бъде ръководен от самите либийци с подкрепата на ООН", каза той.
Според длъжностното лице, Съединените щати ще продължат да подкрепят страните във вътрешнолибийския конфликт за постигане на трайно мирно решение на проблема. "Що се отнася до външните играчи, ние се застъпваме за това да няма външна или чужда намеса. Не искаме конфликтът да се разшири отвъд това, което вече е станало. Сега ситуацията е такава, че чуждестранната намеса само ще изостри хуманитарната криза в страната", каза представителят на Държавния департамент.
Гневната Гърция
Гърция ще наложи вето на политическо решение за Либия по време на Берлинската конференция, ако споразумението с Турция за очертаване на морските зони не бъде отменено, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за гръцката телевизия "Алфа". Изявлението обаче идва на фона на липсата на покана към Гърция да участва в конференцията в Берлин.
Гърция се стреми да обезсили споразуменията между Турция и международно признатото правителство на Либия за национално споразумение за военно сътрудничество и очертаване на морските зони. Турският президент Тайип Реджеп Ердоган и ръководителят на признатото от ООН правителство на Файез Сарадж, контролиращо само част от територията на Либия, подписаха меморандум за морските зони и меморандум за военното сътрудничество в края на ноември миналата година. В Гърция меморандумите се считат за незаконни и нарушаващи суверенните права на страната - главно заради плановете за изграждане на газопровода EastMed, който ще трябва да мине през турски води особено при това положение на нещата. Атина настоява международната общност да признае меморандумите между Ердоган и Сарадж за нищожни. Турция заяви, че всички споразумения са в съответствие с международното право.
Според Мицотакис е лошо, че Гърция не е била поканена на срещата на върха в Берлин относно решението на либийската криза. Той каза, че страната е фактор на стабилността и предупреди, че Гърция няма да се съгласи на политическо решение за Либия, ако не се съобразят с нейните изисквания. Гръцкият премиер заяви, че е изпратил писма до всички колеги в Европейския съюз, до председателя на Европейската комисия и до председателя на Европейския съвет, а  днес, 17 януари, ще разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел.
"Искам да бъда много ясен и го предадох на европейските си колеги. Гърция на срещата на върха на лидерите на ЕС никога няма да вземе политическо решение за Либия, което не включва премахване на тези меморандуми. Ще го кажа по-просто: Ще го наложим вето на ниво външни министри. Така че, нека повторя: Гърция няма възможност да се съгласи за политическо решение в Либия, което не изисква премахването на тези неприемливи меморандуми, особено на меморандума за създаване на т.нар. морските зони между Либия и Турция”, каза Мицотакис.
Междувременно командирът на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар пристигна в Атина на внезапно посещение снощи. Днес премиерът Мицотакис ще се срещне с Хафтар.
Позицията на Италия
Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че не изключва възможността войски на ЕС да бъдат изпратени в Либия за поддържане на мира в тази африканска страна след прекратяване на военните действия между страните в конфликта. Конте посети Алжир в четвъртък, където се срещна с президента на републиката Тебун, съобщи РИА новости.
"Това е една от възможностите, които ще разгледаме. Но трябва да сравним нашите позиции и да се опитаме да насочим ситуацията към мирно решение", каза премиерът пред италианските репортери, говорейки за дневния ред на предстоящата конференция в Берлин.
Конте отбеляза, че след прекратяването на военните действия между враждуващите страни може да се говори за изпращане на войски на ЕС в Либия. "Когато военният вариант бъде отложен, работата по изпращането на контингент за посредничество и мир в Либия ще бъде възможен вариант. И вече можем да кажем, че сме отворени за това", заяви Конте.
Конте също нарече "отличен сигнал" информация за готовността на командира на Либийската национална армия (LNA) Халифа Хафтар да участва в Берлинската конференция. В тази връзка той подчерта, че е необходимо да се обсъди бъдещето на Либия с участието на представители на тази страна.
ЕС е важен - но колко?
"Днес европейците са по-активни по отношение на кризата в Либия в сравнение с преди шест месеца. Но Турция и Русия играят много важна роля в момента", заяви върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, предаде Анадолската агенция.
"Обявяването на прекратяване на огъня в Либия предоставя важна възможност за възобновяване на диалога и за политическо решение на кризата. Сега страните трябва да го приложат изцяло", добави той.
"ЕС е готов да помогне в Берлин на мирния процес и усилията на ООН. Всички либийци заслужават мир и просперитет", заключи Борел.
На 12 януари враждуващите страни в либийския конфликт обявиха прекратяване на огъня в отговор на призива на президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин и се събраха в понеделник в Москва, за да подпишат споразумение, насочено към прекратяване на военните действия и започване на политически диалог. След повече от осем часа разговори, ръководителят на правителството на Либия за национално споразумение (GNA) Файез ал Сарадж подписа споразумението за прекратяване на огъня, но Халифа Хафтар, базираният в Източна Либия опозиционен генерал, замина за Либия без да подпише споразумението, след като поиска повече време да го обмисли.
В Либия се има два центъра на властта - този на Хафтар в Източна Либия, подкрепен главно от Египет и Обединените арабски емирства, и GNA в столицата Триполи, което се радва на признанието на ООН.
През април миналата година силите на Хафтар започнаха военна кампания за завземане на Триполи, а на 12 декември Хафтар заяви, че е наредил на бойците си да започнат "решителна битка" за превземането на града. По данни на ООН повече от 280 цивилни и 2000 бойци са убити от началото на атаката на Хафтар над Триполи.

Източник: actualno.com