От началото на войната в Украйна хората от румънско село

...
От началото на войната в Украйна хората от румънско село
Коментари Харесай

Руските атаки по украински пристанища на Дунав будят страх в Румъния

От началото на войната в Украйна хората от румънско село покрай границата живеят в боязън, че всеки миг съветските офанзиви могат да ударят и тях.

Жителите на източното румънско село Плауру са привикнали да намират частти от военни дронове на прага на домовете си. Свикнали са да виждат дроновете, които прелитат над главите им и да чуват сирените за въздушно нахлуване, които звучат единствено на един хвърлей от домовете им. Това е по този начин, тъй като единствено 200-метрова линия вода ги дели от украинското пристанище Измаил, което е обект на последната вълна от съветски офанзиви.

 
Оттук, от Плауру, можеш да видиш с просто око какво се случва в пристанището на Измаил. Виждаме силоза, в който се товарят кораби със зърно от Украйна. Виждаме напълно от близко речния терминал, както и телевизионната станция на Измаил. Това е пристанище, което руснаците желаят да разрушат, с цел да попречат на украинците да транспортират зърното си.
Мария Моис, публицист от Euronews Румъния

Напоследък съвсем не минава ден без гръм от детонации. Жителите описват за бомбардировки от последните нощи.

 
Беше към 3 часа през нощта, когато чух първия гърмеж. Излязох на открито и внезапно се чу нов гърмеж. Удариха на същото място, където се намира силозът.
Йон Джованович, гражданин на селото

Въпреки че в този момент живеят в непрекъснат боязън, доста малко хора в Плауру са подготвени да изоставен домовете си. Това е по този начин, макар че кметът предлага на жителите опцията да потърсят краткотраен заслон на друго място.

 
Вероятно ще има непринудено пренасяне. Министърът даде уверения на мен, че има опция да се възползваме от същите условия като украинските бежанци.
Тудор Чернега, кмет на селото

Но селяните не наподобяват склонни да правят отстъпка. “Кметът ни е приказвал с хората, които желаят да изоставен и да им помогне, приказвал е с министъра, да ни реалокира някъде другаде, само че аз няма да напусна това място. Няма да напусна! ”, споделя жителка на Плауру.

Русия ускори офанзивите си против украинските пристанища от юли, когато се отдръпна от съглашението, което позволяваше на Киев да изнася зърно през черноморските пристанища. Жителите на Плауру се оплакват, че съветски военни устройства навлизат на румънска територия. В района бяха осъществени претърсвания и бяха открити дребни елементи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР