От началото на сезона станахме свидетили на куп съдийски грешки

...
От началото на сезона станахме свидетили на куп съдийски грешки
Коментари Харесай

ВАР е перфектно нововъведение, проблемът е в човешкия фактор

От началото на сезона станахме свидетили на куп съдийски неточности в efbet Лига. Доста треньори, ръководители, публицисти и почитатели упрекват за това системата ВАР. Едни я назовават “катафалка ”, други настояват, че преди нея ситуацията било надалеч по-добро, трети допълват, че доста накъсвала играта.

Какво съставлява ВАР-ът?

Това е система от най-малко 6 камери, чиято съществена задача е да даде няколко повторения на футболни обстановки в къс интервал от време и посредством тях да се откри дали реферите на терена не са позволили груба неточност.

Т.е. системата ВАР е чудесно решение за подобряването на феърплея и елиминирането на груби неточности като анулацията на постоянен гол или ценене на нередовно попадение, отсъждането или неотсъждането на дузпа или засада, би трябвало или не би трябвало да се покаже пряк червен картон…

Именно тук е разковничето - видео-асистент реферът единствено демонстрира, а не взима решения. Те са приоритет на съдиите (в буса и на терена).

Ако има груба неточност, тя не е на ВАР, а е дело на човешкия фактор. Нещо повече - с въвеждането на системата бе отстранено оправданието “решенията се взимат за секунди и по тази причина сбърках, всеки човек бърка ”.

Тук нещата са много по-прости. При противоречиво състояние съдията постоянно е прав. Ако допусне груба неточност след обзор или отвод от обзор с ВАР, тогава опциите са некомпетенстонст или умишлен гаф.

При множеството рефери би трябвало да изключим опцията “некомпетентност ”, тъй като няма по какъв начин подготвен човек да позволява по две-три груби неточности на мач, откакто гледа обстановките на видео повтаряне. Грешки, които се виждат от безусловно всички телезрители, само че не и от експертите. Подобно нещо може да се случи един път на 20-30 дуела, а не във всеки кръг по 3-4 пъти.

Затова би трябвало да разгледаме по-сериозно опцията “нарочен гаф ”. Той може да бъде позволен по убеждение на самия рефер или пък някой да го притиска за решенията му. Не би трябвало да се изключва и опцията родните съдии да бойкотират чужденците Виктор Кашай и Георги Ринг, изначално несъгласни с тяхното предопределение.

Каквато и да е повода, тя би трябвало да се откри бързо, след което да се вземат ограничения.

За да се оправим със сериозния съдийски проблем обаче, би трябвало да спомогнат футболисти, треньори, публицисти и най-много ръководители и притежатели на клубове. Именно те разполагат с способи за оказване на напън по отношение на съдиите и много постоянно ги употребяват за користни цели.

Ето няколко образеца:

Лудогорец - Ботев Пд

Съдиите ощетяват гостите, непризнавайки постоянен гол на “канарчетата ” в 10-ата секунда. Дори да бъде зачетен, разградчани, които разполагат с по-силен тим, имат повече от 90 минути, с цел да извърнат дуела в своя изгода. С течение на срещата съдиите пробват да замажат своя гаф с отплата за гостите като не отсъждат дузпа в интерес на Лудогорец, а в 79-ата минута не демонстрират втори жълт картон на Мертенс, който разруши с лакът носа на Пьотровски.

Какво се случва след дуела? Тъй като Лудогорец има доста по-малко почитатели от главните си съперници (б.а. разбирай ЦСКА - София и Левски), всеобщата нервност е, че съдиите са ощетили жестоко само и единствено Ботев. Да, по-ощетен постоянно е първият ощетен, само че грубите неточности са и в двете направления.

Берое - Левски, Лудогорец - ЦСКА - София

В тези две срещи имаме сходни проблеми. В първия мач съдията признава неточен гол на “сините ”, а по-късно подминава очевадна дузпа в интерес на Левски. И тук имаме две груби неточности. Първо реферите ощетяват Берое, а по-късно и софийския гранд. Как се реагира след срещата? Тъй като Левски има поддръжка на голямо количество ентусиасти, нито една медия не смее да пренебрегне неотсъдената дузпа. Нищо, че Берое първи е бил ощетен.

За дербито в Разград пък Юга извърши очевадно нарушаване против Текпетей в наказателно поле на “червените ” при резултат 1:1, само че дузпа не последва. След срещата ЦСКА - София разгласява две клипчета с много по-спорни обстановки от тази сред французина и ганаеца. В последна сметка всеобщо се приема, че ощетен в действителност не е Лудогорец, а ЦСКА - София. Защо? Защото “червените ” имат доста повече последователи.

А фенът постоянно ще отбрани своя тим. Повечето от ентусиастите не възразяват, когато техният тим бие със съдйска помощ, само че ощетят ли го - Господ да е на помощ на реферите. Така е в целия свят, по този начин е и у нас.

При правилен исторически обзор ще установим, че най-подкрепяните тимове в България преди време бяха Левски, ЦСКА и Литекс, а в този момент са Лудогорец, ЦСКА - София и Левски. Има изключения в годините като Локо Пд при Георги Илиев, Ботев Пд със притежател Цветан Василев, Славия и т.н, само че те са малко.

За сегашния сезон несъмнено най-ощетеният отбор е Ботев (Пловдив).

Така че българските грандове, които са и финансово най-мощните клубове, изначално са галеници на съдиите, само че не го признават. Напротив. Използват любовта на последователите си в опит да реализират избрани цели с извънфутболни средства. Те разполагат с по-добри футболисти и добавяйки към тях реферското рамо в една-две основни обстановки, мъчно губят мачове от по-непретенциозни съперници даже да не са в добра форма.

Именно това би трябвало да се ограничи. Ако бъде сторено, тогава притежателите ще имат морално право да потърсят сметка от съдиите и БФС за какво се позволяват толкоз огромен брой груби неточности. И то при съществуването на съвършеното изобретение ВАР.

Сега за всички е ясно какво ще стане? Дали през днешния ден, на следващия ден или след месец - Кашай ще напусне своя пост, а новите обвинявания към съдиите са въпрос на време. Особено в случай че си разрешат “своеволието ” да не оказват помощ на някой гранд или богат тим в избрани основни дуели. Да не приказваме пък при неточност в ущърб на “правилния ” клуб.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР