От началото на руската инвазия около 7 милиона украинци са

...
От началото на руската инвазия около 7 милиона украинци са
Коментари Харесай

Дом в Берлин приюти 18 украински художници

От началото на съветската инвазия към 7 милиона украинци са били принудени да изоставен родината си. Само в немската столица Берлин живеят към 70 хиляди бежанци от Украйна. Сред тях са и 18 художници, които живеят и творят дружно.
Германци са основали дом в Берлин за украински актьори, които бягат от войната. В него живеят 18 души, които споделят освен покрив, само че и пространство за изкуство. 
Сред тях е и София. Преди нашествието е живяла в Киев, със своя другар и кучетата им. Но на 24 февруари, всичко се трансформира. 

 
В Киев два месеца не можех да сътворя никакво изкуство. Не можех да мисля за изкуство, до момента в който хората в Украйна бяха убивани и до момента в който над главите ни имаше детонации. Беше мъчно. Не можех да направя нищо. 
София Йесакова

Сега този апартамент е и изложба, а художниците споделят неговите стени на ротационен принцип. Някои от тях са запазили стила си, само че изкуството на множеството от е фрапантно променено. 

София се е фокусирала напълно върху войната. Сега нейните произведения демонстрират детайлни и механически описания на ковчезите, с които се придвижват мъртви украински бойци.

„ Искам да покажа, че не става въпрос единствено за гибелта на един човек. Нещо умира в сърцата на всичките му родственици, едно бъдеще умира. Този човек може би е имал сестра, майка “, сподели София Йесакова.

Повече от 100 украински художници са кандидатствали да дойдат тук. Проектът е основан от 4 дами. Една от тях е Сибил. Разказва за нуждата от поддръжка за артистите, които бягат от вкъщи, и то освен с храна, апартамент и пари, само че и с опцията още веднъж да могат да творят. 

 
Разбира се, художниците се нуждаят от материали, с цел да основават изкуство. Те не се нуждаят единствено от пространство, само че и от контакти. Също по този начин би трябвало да се поддържат и стимулират взаимно, с цел да излязат от прочувствено сложната обстановка и да стартират да работят още веднъж.
Сибил Шулц

Идеята е когато артистите си стъпят на краката, да се изнесат от споделения апартамент и да освободят място за идващия художник, който има потребност. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР