От началото на проекта Грижа в дома в община Русе“,

...
От началото на проекта Грижа в дома в община Русе“,
Коментари Харесай

Над 500 граждани се обслужват по проект „Грижа в дома в община Русе“

От началото на плана „ Грижа в дома в община Русе “, изпълняван от Община Русе, са се присъединили над 500 консуматори. Той започва на 14 ноември 2022 година, като уголемява опциите за даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Услугите се дават на нуждаещите се за интервал от 12 месеца и включват доставка на хранителни артикули и артикули от първа нужда, възнаграждение на битови сметки, профилактика на здравето и обществено значими болести, даване на психическа поддръжка, подкрепяне при осъществяване на ежедневните действия.

Освен възстановяване качеството на предоставяната интегрирана социално-здравна услуга, се уголемява и нейният обсег – усилват се както броят на потребителите на услугата, по този начин и обитаемоте места, в които те живеят. Заложеният знак от 493 консуматори към този момент е надвишаващ. Към 6-ия месец от осъществяване на дейностите по плана в услугата са включени 545 възрастни и хора с увреждания със здравословни проблеми, които нямат опция да се обслужват сами. Потребителите са от Русе, Мартен и дребните обитаеми места – Тетово, Семерджиево, Ястребово, Ново село, Хотанца, Червена вода, Бъзън, Басарбово и Просена. Те получават интегрирани здравно-социални услуги според самостоятелните си потребности.

Увеличен е и броят на наетите по трудов контракт лица. По плана работят 158 домашни помощници, 5 сътрудници по обществени действия, 3 обществени служащи, двама рехабилитатори, две медицински сестри и един психолог. На база осъществените оценки 60% от потребителите получават поддръжка в границите на 2 часа, 20% на 1 час, а останалите - на 3 и 4 ч. Най-възрастният консуматор е на 101 година, а най-младият – на 21 години.

Амбицията на общинското управление е услугите да доближат до всички нуждаещи се, с което да се подкрепят както потребителите на услугата, по този начин и околните и фамилии им.

Община Русе осъществя план „ Грижа в дома в община Русе “ със подписан административен контракт BG05SFPR002-2.001-0024-С01 по Програма „ Развитие на човешките запаси 2021-2027 година “. Чрез отдел „ Социални действия “ се дават услуги от общ стопански интерес. Продължават и се надграждат услугите по сполучливо изпълнените предишни планове „ Патронажна грижа “, „ Патронажна грижа, Компонент 2 “ и „ Патронажна грижа + “ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси 2014-2020 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР